Barn på Malmö Taekwondo testar på sporten!

Rädda barnen bryter osynliga barriärer i Malmö

Det är bara sju-åtta minuters promenad från Krokbäcksskolan till Hyllie Sportcenter. Men det finns osynliga barriärer, som Rädda Barnen försöker bryta i Malmö. Nu kommer idrottsföreningarna till barnen istället för tvärtom.

DOIT väcker inspiration och öppnar dörrar till gemenskaper

I verksamheten DOIT kommer Rädda Barnens personal och idrottsföreningarna till skolan för att väcka intresse hos barnen. Syftet är att ge dem möjlighet att prova olika idrotter och förhoppningsvis inspirera dem att fortsätta i föreningsidrotten.

Nu erbjuds verksamhet i en idrott varje dag efter skolans slut. Oftast sker det i skolans gympasal, men en del aktiviteter kräver busstransport eller promenad till andra anläggningar som exempelvis närbelägna Hyllie Sportcenter.

Nesat Spahiu är en av två som är heltidsanställda på Rädda Barnen för att arbeta med DOIT i Malmö.

– Vi är nästan varje dag på Krokbäcksskolan och jobbar relationsskapande. Vi umgås med barnen. Mest på rasterna, men ibland vill lärarna att vi även är inne i klassrummet för de ser att vi har stor inverkan på barnen. Då pratar vi till exempel om värdegrund och problem med machokultur, säger Nesat Spahiu och berättar vidare:

– Om någon elev kanske blir utslängd från en lektion sitter vi och pratar och försöker få barnet att förstå att man måste sköta sig och vara inne i klassrummet för att kunna lära sig saker.

Rädda Barnens personal blir på så vis även ett stöd för skolverksamheten och inte bara för barnens fritid.

– Många lärare säger att vi är som en extra resurs på skolan även om det egentligen inte är vår uppgift. Men det har blivit så eftersom vi har stort inflytande på barnen. De litar på oss och har berättat grejer för oss som de inte har sagt till sina mentorer.

Hur väcker ni intresset för idrott hos barnen så att de vill vara med?

– Vi har gjort enkätundersökningar och frågat barnen vilka idrotter de vill ha på skolan. Vi har till 90 procent kunnat tillgodose deras önskemål. Det gör att intresset väcks automatiskt.

Aktiviteterna börjar klockan 15 varje dag.

– Vi står på skolgården och fångar upp dem precis när de slutar skolan. Vi vill inte att de ska gå hem utan istället gå direkt till idrottsverksamheten.

Taekwondo är en av de fem idrotter som nu står på programmet varje vecka. Christian Woxell från Chae Taekwondo Malmö tar med sig utrusning och kommer till skolan för att hålla i aktiviteten.

– Jag tycker att det funkar väldigt bra. Vi får möjlighet att nå ut till barn, vara en bra förebild och påverka deras fritid.

Vilken respons har ni fått från barnen?

– Jättebra. När vi var där första gången kom nästan 30 barn, och det är stadigt cirka 20 barn vid varje tillfälle.

Vad är det med taekwondo som attraherar barnen?

– Innan de kom hit tror jag att många kanske hade en förskönad bild av kampsport överhuvudtaget. Men vi jobbar extremt mycket med disciplin och attityd. Jag tror att den här ålderskategorin av barn (9-13 år) generellt är i stort behov av att veta var gränserna går, säger Christan Woxell och fortsätter:

– Jag spexar gärna med dem och bjuder mycket på mig själv. Men samtidigt är jag extremt tydlig med var gränsen går. Jag tror att det är en nyckelfaktor. Jag vill visa tydliga värderingar kring hur man agerar. De får inte stå och knuffa på varandra, och jag vill att de är tysta när jag pratar. När det är ett helt gäng nya barn så tar det 15-20 minuter, sedan förstår de reglerna och allt funkar jättebra.

Det finns gott om idrottsverksamhet i och i närheten av Kroksbäck. Bara 700 meter från skolan ligger Hyllie Sportcenter med ett brett utbud av aktiviteter.

– Det bara sju-åtta minuter att promenera dit, men tröskeln är betydligt större än så. Inga av barnen hade varit på Hyllie Sportcenter förut. Där finns gratisaktiviteter på skolloven, men inga barn från Kroksbäck går dit. De barriärerna försöker vi också bryta, säger Nesat Spahiu.

Vad är det för typ av barriärer?

– Utifrån vad jag hör av barnen så är ekonomin en sak. Alla vet att efter de där första fem gratisdagarna så kostar det pengar att fortsätta med idrotten. Sedan har det att göra med området man bor i. Jag är själv uppvuxen på Rosengård och bor kvar där. Man rör sig inte utanför området där man bor.

Varför gör man inte det?

– Alltså, jag vet inte. Förut tänkte jag inte på detta, men nu när jag har blivit äldre och ser det även hos de här barnen från Kroksbäck, så förstår jag att det är lite en känsla av att inte vara välkommen. Nu när jag reflekterar tillbaka var det så som jag upplevde det under min uppväxt, säger Nesat Spahiu och utvecklar:

– Kommer du från Rosengård eller Kroksbäck pratar du på ett visst sätt. Det upptäcks snabbt av motparten och då kan man få känslan att de tycker ”han hör inte hemma här”. Så säger de här barnen också. På Hyllie finns det de som tränar tennis för 3 000 kronor per termin. Barnen från Kroksbäck vet att de kan få blickar, och jag tror att många barn vill undvika det.

Hur märker du på barnen att idrottsaktiviteterna i DOIT betyder mycket för dem?

– Jag kan ta som exempel när de fick testa att rida. Varje gång vi skulle hämta upp dem från klassrummet sa läraren att de bara hade pratat om ridning hela dagen. Och att få spela innebandy med riktiga klubbor och att tränas av en landslagsspelare. Och att få dansa. Barnen säger hela tiden att det är fantastiskt.

Varför är det viktigt för barnens framtid att varaktigt delta i föreningslivet?

– Det är en jättestor fråga. Jag har själv spelat fotboll i hela mitt liv. Men utanför idrotten har jag vänner som har gått bort eller som sitter i fängelse. För mig är idrottslivet A och O. Det är bland det viktigaste som finns för att hålla dig borta från just de här sakerna som pågår bland annat på Rosengård och på Kroksbäck. För några veckor sedan var det en skottlossning på området. Den veckan ställde vi in idrottsaktiviteterna och jobbade istället på ett annat sätt och pratade med barnen.

Kroksbäck är det första bostadsområdet där Rädda Barnen testar denna verksamhet. Men nu vidgas det till fler Malmöstadsdelar.

– Vi har redan besökt Nydala för att etablera kontakter och starta där. Och därefter hoppas vi kunna göra samma sak i Seved eller Rosengård, säger Nesat Spahiu.

Rädda Barnens Mario Dri var initiativtagare till verksamheten i Kroksbäck. Han berättar att det nu finns planer på likadana satsningar långt bortom Malmö:

– Bland annat i Helsingborg, Kalmar, Göteborg och Stockholm. Under 2019 kommer samma typ av verksamhet att finnas i minst tio orter.

Fakta: DOIT i Kroksbäck

* Genom Rädda Barnens verksamhet DOIT (delaktighet, organisering, inkludering och trygghet), med stöd från Skåneidrotten, har det blivit möjligt för barn på Krokbäcksskolan i Malmö att få prova på olika idrotter fem dagar i veckan.

* Det började med att Rädda Barnen kontaktades av Skåneidrotten efter ett politiskt beslut att stärka föreningslivet i socioekonomiskt utsatta områden och verka för integration och inkludering.

* Mario Dri på Rädda Barnen hade sedan tidigare goda erfarenheter av engagemangsguidning och föreslog detta arbetssätt.

* Engagemangsguidning handlar om att stödja personer att hitta till aktiviteter där de kan känna sig trygga. Metoden präglas av en sorts ”passiv rekrytering” – att väcka intresse för något genom att finnas till hands och vara en god förebild. Att skapa förtroenden, visa vägarna och informera utan att försöka styra individernas val.

* Rädda Barnens personal finns på plats nästan dagligen på Kroksbäcksskolan. Både under skoldagen och när idrottsverksamheten tar vid – oftast i skolans egen gympasal, men ibland även på andra platser.

* Rädda Barnens verksamhet på skolan började i november 2017. Cirka 150 av skolans 250 elever har deltagit på någon aktivitet. De flesta är i åldern nio till tretton år. Varje vecka erbjuds basket, innebandy, fotboll, taekwondo och dans – i samarbete med en idrottsförening per sport.

Du har väl inte missat Rädda Barnens initiav High-five tillsammans med Solna Volleybollklubb? Läs mer om hur de motverkar sexuella övergrepp, kränkningar och diskriminering inom idrotten här!


Läs mer

Daniel Norberg ny programledare Sverigelotten Högvinstskrap.

Daniel Norberg - ny programledare för Sverigelottens högvinstskrap

På sin första arbetsdag som ny programledare för Sverigelottens högvinstskrap berättar Daniel Norberg om spänningen och lyckan på nära håll när Ragnhild vann en halv miljon kronor.


Jaktfalkens gymnastik lag.

”Sverigelotten ger oss plus i kassan”

Uppemot en kvarts miljon kronor i förtjänst från försäljning av Sverigelotter. Det är medel som gör skillnad för en blivande hundraåring vid namn GK Jaktfalken.


Jill Johnson med i kampanj för Sverigelotten rosa.

608 479 kronor till Bröstcancerförbundet

Tack för att du var med och stöttade Bröstcancerförbundet och deras arbete kring bröstcancerforskningen. Genom din insats i oktober månad har vi kunnat samla in 608 479 kronor till Bröstcancerförbundet och deras arbete. Stort tack!


Stefan brinner för hjärtemånaden

Stefan Holm: ”Alla Hjärtans dag är dagen för romantiska komedier”

Februari är den stora hjärtemånaden. För Sverigelottens ambassadör Stefan Holm betyder det särskilt en sak. "Det finns väl ingen bättre månad för romantiska komedier", säger han.