Nyblivna miljonären: "När jag köper Sverigelotten så vet jag att pengarna går till något bra"

Nyblivna miljonären: "När jag köper Sverigelotten så vet jag att pengarna går till något bra"

För 25 år sedan vann Els-Marie Pettersson från Visby 25 000 kronor på en skraplott. För ett tag sedan köpte hon en Sverigelott i samma butik av samma kassörska, men den här gången vann hon en betydligt högre summa. - Jag får nog bjuda henne på middag igen, säger den nyblivna miljonären från Sverigelottens studio i Göteborg.

Troghen kund i affären

Els-Marie Pettersson är en trogen kund i Krampbroboden i Fole. Hon har blivit bekant med Eva-Lena som arbetar i butiken och som har blivit något av en tur-kassörska.
- Hon sålde en skraplott till mig för 25 år sedan. Då vann jag 25 000 kronor. Jag bjöd henne på middag och köpte bland annat en skinnsoffa för pengarna. Den här gången sålde hon fyra Sverigelotter till mig, men om jag ska vara ärlig så glömde jag bort att skrapa dem, säger Els-Marie och skrattar.

Medan Sverigelotterna låg i tryckt förvar hos makarna Pettersson fortsatte livet sin gilla gång. Hennes make Anders har ett jordbruk att ta hand om och Els-Marie arbetar inom vården.
- Efter en vecka kom jag på att jag hade kvar lotterna. Jag satt ensam och skrapade och när jag såg tre högvinstsymboler ringde jag min man som var i ladugården och skrek. Han är mer lugn än mig, så jag stod för alla hurrarop, säger hon.

Vet att pengarna går till något bra

Els-Marie brukar köpa Sverigelotten regelbundet eftersom det är Fole EFS Scoutkår som säljer lotterna i Krampbroboden. Hennes barn var scouter i Fole EFS när de var små och hon tycker att det är viktigt att stötta föreningslivet.
- När jag köper Sverigelotten så vet jag att pengarna går till något bra. Det är dyrt med resor från Gotland till scoutläger på fastlandet, säger hon.

Den som lyckas skrapa fram tre högvinstsymboler får åka till Göteborg och Sverigelottens studio för att skrapa den stora vinstlotten. Els-Marie valde att ta med sig sin man Anders på resan. Medan hon berättade historien om tur-kassörskan och Fole EFS Scoutkår till programledarna Stefan Holm och Agneta Sjödin stod hennes man på sidan av studion och väntade spänt.
- Innan vi ska gå upp för att skrapa har vi några hälsningar till dig, säger Agneta Sjödin och vänder sig mot en tv-skärm och snart är inte ett öga torrt i studion.

Els-Marie och Anders son, hans sambo, bästa väninna och kassörskan Eva-Lena önskar henne lycka till i tre hemliga videoinspelningar. Det var två märkbart rörda programledare och vinnare som får ta del av de kärleksfyllda hälsningarna.
- Nu är det dags att skrapa, säger Agneta Sjödin efter att ha torkat tårarna.

ska sätta guldkant på tillvaron

Hon leder Els-Marie upp till ståbordet där det stora skrapet ska ske och frågar vad hon ska göra för pengarna. Hon är garanterad 100 000, men kan vinna upp till 25 miljoner kronor.
- Vi ska sätta guldkant på tillvaron, men vi drömmer om att bygga en enplansvilla på gården. Jag har problem med mitt knä och det börjar bli jobbigt att gå i trappor, säger Els-Marie och berättar att hon har valt nummer 82 på den stora vinstlotten.

Det är knäpptyst i studion när Agneta Sjödin räknar summorna. Till slut inser de båda att det står 2,5 miljoner tre gånger.
- 2,5 miljoner kronor! Du har vunnit 2,5 miljoner kronor, skriker Agneta Sjödin.

Anders skyndar upp till ståbordet och kramar om sin fru.
- Det känns fint att komma hem med 2,5 miljoner kronor, säger han och Els-Marie nickar instämmande.

Wow, det är helt otroligt, säger hon och berättar att de måste hem och smälta allt men att de är ett steg närmare drömmen om att bygga en enplansvilla på gården.
- Jag tycker om att bygga, men om jag har pengar så pekar jag gärna, skojar Anders och kramar om Els-Marie en gång till.


Läs mer

Hans liv förändrades efter ett skrap: "Nu kommer det bättre tider"

Hans liv förändrades efter ett skrap: "Nu kommer det bättre tider"

Tänk dig att du får en Sverigelott i present och skrapar fram tre högvinstsymboler. Det är precis det som hände Jouni Cnoli från Söderala. Nu har han en miljon anledningar att fira.
– Jag har haft en jobbig tid, men när jag skrapade fram högvinsten kände jag att nu vänder det, säger han.


Nyblivna miljonären: "Nu kan jag sätta guldkant på tillvaron"

Nyblivna miljonären: "Nu kan jag sätta guldkant på tillvaron"

Trodde det var en nitlott – skrapade fram högvinst på extrarutan Satsade allt på sitt födelsenummer – vann en miljon Håkan Hultkrantz från Norrköping har köpt två Sverigelotter varje söndag i fem år. Hans motto är; om du inte spelar så kan du inte vinna. Hans långsiktiga skrapande har gett resultat – lagom till pensionen kan han kalla sig för miljonär.
– Det är helt ofattbart, nu ska vi ut och resa, säger han.


Turdagen som gjorde 91-åriga Elvy till miljonär

Turdagen som gjorde 91-åriga Elvy till miljonär

Finns turdagar på riktigt? Frågar du Elvy Hansson från Göteborg är svaret ett solklart ja. Exakt samma datum som hon vunnit pengar på bingon, skrapade hon ett år senare fram tre högvinstsymboler på en Sverigelott.


Fick inget kalas – men en miljonlott i blombudet

Fick inget kalas – men en miljonlott i blombudet

På Maria Nielsens födelsedag blev firandet inställt eftersom dottern var sjuk i corona. I stället skickade hennes mamma och syskon ett blomsterbud där de lagt till några Sverigelotter. En present som skulle göra henne till miljonär.