Skraplotter

Skraplotter är idag en populär produkt eftersom de är snabba och enkla att skrapa och spelaren får veta direkt om den vunnit eller inte. Eftersom man idag kan skrapa digitalt är det enkelt att unna sig en lott när man känner sig extra tursam. Vad mer finns det att lära sig om skraplotter? Häng med här och lär dig allt du behöver veta.

Vad är en skraplott?

Sverigelotten är en av Sveriges mest populära skraplotter, men vad är egentligen en skraplott? En skraplott är ett enkelt lotteri där man skrapar bort en yta för att avslöja om man har vunnit en prissumma. Skraplotter har blivit populära på grund av sin enkelhet och snabbhet.

Skraplottens historia

De första moderna skraplotterna utvecklades i USA på 1970-talet. Före det var skraplotterna tillverkade med manuella tekniker för slumpval, vilket gjorde det svårt för spelare att veta om de hade vunnit direkt. John Koza och Daniel Bower från Scientific Games Corporation utvecklade ett system för att göra skraplottsvinsterna helt slumpmässiga, vilket gjorde att skraplotterna snabbt blev populära.

Skraplotter i Sverige

I Sverige introducerades Triss som den första skraplotten 1986. Sedan dess har det hänt mycket inom utvecklingen av skraplotter. Idag finns det flera olika skraplotter från Folkspel. Sverigelotten introducerades 2004, och 2019 kom Sverigelotten Premium som har den högsta vinsten av alla skraplotter i Sverige. Alla skraplotter från Folkspel går numera också att skrapa digitalt via mobiltelefon eller dator.

Vilka skraplotter finns det?

Här är några av de mest populära skraplotterna från Folkspel: Sverigelotten, Sverigelotten Premium, FärgFemman och Kosing.

Sverigelotten är vår mest kända lott, och på den ska du skrapa fram tre likadana belopp eller symboler för vinst. Sverigelotten kostar 25 kronor och du kan vinna hela 25 miljoner kronor.

 

Sverigelotten Premium är den lott med högst vinst och kostar 50 kronor. Har du riktig tur kan du vinna 50 miljoner kronor, den högsta skraplottsvinsten i Sverige! Precis som på Sverigelotten ska du på Sverigelotten Premium skrapa fram tre likadana summor eller symboler för vinst.

Jubileumslotten är en specialutgåva för att fira Sverigelottens 20-årsjubileum. Denna lott erbjuder unika vinstchanser och extra spännande spelmoment, inklusive chansen att vinna upp till 20 gånger vinsten.

Skraplotten FärgFemman är inspirerad av det klassiska spelet FärgFemman i BingoLotto, men har ingen koppling till programmet. Du behöver alltså inte se programmet eller köpa en bingolott för att spela FärgFemman skraplott. På FärgFemman kan du vinna upp till en miljon kronor direkt på skrapet och du kan även skrapa fram en högvinstdragning där du får spela FärgFemman precis som i BingoLotto. FärgFemman Skraplott kostar 30 kronor.

Sist men inte minst har vi Kosing! Den kostar 5 kronor och ger dig chans att vinna hela 250 000 kronor direkt på skrapet. En lott med liten insats där du ändå kan vinna stort, helt enkelt!

Vill du veta mer om varje skraplott eller har frågor om hur man spelar? Besök vår FAQ-sida för svar på vanliga frågor.

Fysiska och skraplotter online

Folkspels skraplotter finns både som fysiska och lotter online. Du kan skrapa bort ytan på en fysisk skraplott för att se beloppen och symbolerna. Om du skrapar en digital lott via din mobiltelefon använder du ditt finger för att skrapa fram beloppen och symbolerna, och sitter du vid en dator använder du muspekaren för att skrapa. Det är lika stor vinstchans oavsett om du köper en fysisk eller digital skraplott. Om du har vunnit på din skraplott kan du lösa in din vinst på två sätt. Du kan gå till en butik eller ett ombud och lösa in lotten eller göra det digitalt på Rätta lotten på Sverigelottens hemsida.

Hur man vinner på skraplott?

För att vinna på skraplotter måste du skrapa fram tre likadana belopp eller symboler. Detta gäller för Sverigelotten, Sverigelotten Premium och FärgFemman. Om du har ytterligare frågor om hur man spelar eller vinner på våra skraplotter, hittar du mer information på vår sida med vanliga frågor och svar. 

Skraplotter med störst vinst

Det är lika stor vinstchans vare sig du köper en fysisk eller digital skraplott. På Sverigelotten är det vinst på i snitt var fjärde lott, det vill säga att 25% av lotterna är vinstlotter. Den största vinsten som du kan skrapa fram finns på Sverigelotten Premium, på den kan du vinna 50 miljoner kronor – Sveriges högsta vinst när det kommer till skraplotter!

 

Chans på 25 miljoner!
25 kr
Chans på 50 miljoner!
50 kr
Unna dig lite färg i vardagen
30 kr
Vinn 250.000 kr!
5 kr