Mia Parnevik står bakom Sverigelotten: Kampen är livsviktig

Mia Parnevik står bakom Sverigelotten: Kampen är livsviktig

En av Mia Parneviks bästa vänner fick nyligen bröstcancer. Nu står tv-profilen upp för Sverigelottens rosa lott och kampen mot bröstcancer. – Jag känner många som har drabbats av bröstcancer, och om jag kan hjälpa till att samla in pengar till forskningen kring bröstcancer så gör jag väldigt gärna det, säger hon.

Köp Sverigelotten och stötta kampen mot bröstcancer

Länge var Mia Parnevik kanske mest känd i Sverige som golfstjärnan Jesper Parneviks fru. Men tack vare den prisbelönta realityserien Parneviks har även Mia blivit en kändis i Sverige. I Florida däremot, där paret Parnevik har bott i 30 år, och i golfkretsar har Mia länge varit ett välbekant ansikte. Inte minst för att hon tillsammans med sin man har jobbat mycket med olika sorters välgörenhet.

Nu tar hon steget fullt ut och ”frontar” Sverigelotten under den rosa bröstcancermånaden oktober.
– Det här upplägget tilltalar mig verkligen – att få sprida något så viktigt som rosa bandet och vara med i kampen mot bröstcancer. Hela Folkspels affärsidé, att allt överskott går till förenings-Sverige, är något som jag verkligen gillar, säger Mia Parnevik, och fortsätter:
– Att nu en summa per såld lott går direkt till att bekämpa bröstcancer känns bara så bra. Det är inte ofta jag är med på den här typen av samarbete, men den här gången kändes det klockrent när jag fick frågan. De ville ha en medelålders svensk kvinna som är folklig – och det var tydligen jag, haha!

Cirka åtta tusen svenska kvinnor får diagnosen bröstcancer varje år, cirka tjugo per dag alltså, och Mia Parnevik har sett sjukdomen på nära håll, även om hon själv inte är drabbad.
– Orolig är man ju alltid och det är alltid bra att börja i god tid och kolla upp det i förebyggande syfte. En av mina närmaste vänner fick alldeles nyligen diagnosen och det har även funnits fall i min släkt tidigare. Och alla känner väl någon eller några som har drabbats. Jag går ju själv på screening och har haft en del cystor och är väldigt berörd av själva ämnet, säger hon.

Sverigelotten är Folkspels skraplott, med vinst på i snitt var fjärde lott och där hela överskottet går till Sveriges föreningar och klubbar.
– Det är något jag verkligen gillar, att överskottet ger barn och ungdomar möjligheten att exempelvis idrotta. I USA ser ju systemet helt annorlunda ut, där bygger mycket på gåvor och välgörenhet, men i Sverige kan ju alla köpa Sverigelotter och på det viset bidra till något gott.

FAKTA: Mia Parnevik

Ålder: 50 år.
Bor: Jupiter, Florida.
Familj: Jesper Parnevik och barnen Peg, 23, Penny, 21, Philippa, 19, och Phoenix, 17 år.
Gör: Mångsysslare.

Få 6 extra Sverigelotter när du stöttar Bröstcancerförbundet


Läs mer

Nya jättestora Sverigelotten

Nya jättestora Sverigelotten

Nu finns det två Sverigelotten! Som ett större syskon till den vanliga Sverigelotten med en högvinst på 25 miljoner kronor har nu den nya Sverigelotten Premium – med chansen att vinna otroliga 50 miljoner kronor kommit. Eva Kåpe är produktansvarig för Sverigelotten på Folkspel, föreningarnas eget spelbolag, och hon berättar om bakgrunden till den spännande nyheten.


Folkkära skidhjältar blir ambassadörer för Folkspel

Folkkära skidhjältar blir ambassadörer för Folkspel

I våras avslutade Anna och Emil Jönsson Haag sina framgångsrika karriärer som skidåkare. Nu tar en annan fas vid, då Anna och Emil blir ambassadörer för Folkspel, som driver spelprodukterna Sverigelotten och BingoLotto.


Här ställer alla upp i kampen för friska hjärtan

Här ställer alla upp i kampen för friska hjärtan

I februari går Sverigelottens extra överskott till kampen för friska hjärtan.Då kraftsamlar ICA Kvantum Södra Sandby utanför Lund för att stötta.– Det betyder väldigt mycket för oss, hela personalen känner att man vill hjälpa till, säger Marcus Åberg, spelansvarig.


Hjärtebarnsfonden Väst: Därför  är Sverigelotten så viktig för oss

Hjärtebarnsfonden Väst: Därför är Sverigelotten så viktig för oss

Hos Hjärtebarnsfonden Väst kan familjer och barn som drabbats av hjärtfel söka stöd och hjälp samt delta på träffarna som ordnas.
Och genom att sälja Sverigelotter får fonden in pengar som håller avgifterna nere.