Uppemot en kvarts miljon kronor i förtjänst från försäljning av Sverigelotter. Det är medel som gör skillnad för en blivande hundraåring vid namn GK Jaktfalken.
100-årsdagen kommer allt närmare. 2026 fyller gymnastikklubben Jaktfalken ett sekel. I Birstahovhallen, norr om Sundsvall, erbjuds inte minst barn och unga aktiviteter i form av exempelvis Truppgymnastik, Parkour och Bamsejympa för de allra yngsta.Precis som för alla idrottsföreningar är det en verksamhet som innebär utgifter.
Att stötta din favoritförening kan göra stor skillnad för deras ekonomi och möjligheter att fortsätta bedriva sin verksamhet. Det finns många olika sätt att bidra, och en av de mest populära metoderna är att köpa Sverigelotter.
För många idrottsföreningar är försäljning av Sverigelotter en viktig del av deras ekonomi, som för GK Jaktfalken. Genom att sälja lotterna kan de tjäna in betydande belopp som kan användas till att köpa utrustning, betala medlemsavgifter, anställa tränare eller på andra sätt stärka verksamheten.
– Vi har i princip inga andra inkomster. Förtjänsten från Folkspel och Sverigelotten ger oss plus i kassan. Till varje ny medlem är vi väldigt tydliga med att tala om vad som gäller, att det inte finns något alternativ beträffande lottförsäljning, säger Ulrika Millén, kassör i klubben sedan många år tillbaka.
Det innebär att någonstans kring 600 medlemmar bidrar till den nytta det lokala föreningslivet innebär i form av gemenskap, hälsofrämjande och social samvaro.
GK Jaktfalken säljer någonstans mellan 10 000 och 20 000 lotter varje år. Senaste verksamhetsåret gav det ett överskott på 225 722 kronor. Det placerar en gymnastik-klubb i Sundsvall på topp 10-listan över de föreningar, som via försäljning av lotter från Folkspel, dragit in mest i överskott i hela Västernorrland. Ett arbete och en förtjänst som gör stor nytta.
– Inte minst är de redskap vi använder väldigt dyra. Sedan har vi en lokal som kostar pengar, det överskott vi tjänar gör utan tvekan skillnad, berättar Ulrika och fortsätter:
– Vi är väldigt öppna och transparenta kring våra siffror och den förtjänst Sverigelotten innebär. Om jag fått bestämma hade vi även tagit in julkalendrar från Folkspel. Nu är det dock bestämt att Sverigelotter är den produkt vi till 100 procent ska använda oss utav.
Ulrika lyfter dessutom fram det administrativa arbetet som ett argument för klubbens val i ett stort utbud av möjligheter till intjäning.
– Just hanteringen av Sverigelotter är åtminstone i vårt fall väldigt enkel och effektiv. Vi har för våra medlemmar fyra utlämningstillfällen om året och det brukar ta någonstans kring fyra timmar varje gång. Mer tid än så behöver vi inte lägga ner.
Hur mycket var och en ska sälja baseras på antal träningstillfällen veckovis. En gång i veckan är lika med 25 lotter per termin, två pass innebär det dubbla, det vill säga 50 lotter.
– Sedan tar vi även hänsyn till familjer som har fler än ett barn som medlemmar.
I en verksamhet som ska leva vidare långt efter en väntande 100-årsdag.Till stor del med hjälp av Sverigelotter!
Att stötta din favoritförening är ett sätt att bidra till en gemenskap där du kanske själv är medlem eller har barn som är aktiva. Genom att hjälpa till att skapa en starkare ekonomi för föreningen kan du vara med och bidra till deras fortsatta verksamhet och utveckling. Så varför inte köpa en Sverigelott och hjälpa till att göra en positiv skillnad för din favoritförening?
På sin första arbetsdag som ny programledare för Sverigelottens högvinstskrap berättar Daniel Norberg om spänningen och lyckan på nära håll när Ragnhild vann en halv miljon kronor.
Tack för att du var med och stöttade Bröstcancerförbundet och deras arbete kring bröstcancerforskningen. Genom din insats i oktober månad har vi kunnat samla in 608 479 kronor till Bröstcancerförbundet och deras arbete. Stort tack!
Februari är den stora hjärtemånaden. För Sverigelottens ambassadör Stefan Holm betyder det särskilt en sak. "Det finns väl ingen bättre månad för romantiska komedier", säger han.
Erica Johansson en Sveriges bästa längdhopperska genom tiderna, ger här sin syn på bröst, och vikten av av att bröstcancerforskningen fortsätter att framskrida!