Glada Erica Johansson med armarna i kors

Krönika: "Bröst, dessa ständigt omtalade och uppskattade geléklumpar "

Erica Johansson en Sveriges bästa längdhopperska genom tiderna, ger här sin syn på bröst, och vikten av av att bröstcancerforskningen fortsätter att framskrida!

"Jag tvekar inte en sekund när jag får min tid för mammografi"

Bröst, dessa ständigt omtalade, uppskattade och omdebatterade geléklumpar som vi med könskromosom X har tilldelats. De väcker ständigt uppmärksamhet: för små, för stora, för hängiga, för hårda och så vidare.  

Och som om det inte skulle vara nog så har dom ju även förärats med en bröstvårta som också kan bedömas. För liten, för stor, för utstående, för inåtgående, ja, herregud vad det kan analyseras. 

Men det är ju ändå bara ett bröst, kan man tycka. Men dom väcker så mycket känslor, både goda och dåliga. 

I varje oktobermånad sedan 2003 har hela landet uppmärksammat just kvinnors behag genom att samla ihop pengar för att driva cancerforskningen framåt, bredda kunskaper och påverka beslutsfattare. 

Osannolika 949 miljoner kronor har bidragit till resultatet att idag överlever två av tre som diagnostiseras med någon form av cancer. 

Alla kvinnor mellan 40 och 74 år blir kallade med 18–24 månaders intervaller till mammografi, röntgen utav brösten. Det är en fantastisk möjlighet att upptäcka förändringar i god tid för att kunna sätta in en så tidig behandling som möjligt.

Tyvärr är det inte alla som tar tillvara på detta utan bristen på kunskap och för att man är orolig för ett cancerbesked, gör att man inte vågar undersöka sig. 

I region Västra Götaland är det cirka 20 procent som inte kommer till en kallad undersökning. Det är verkligen siffror som visar att det finns mycket att jobba på. Eftersom cancer kan utvecklas under väldigt lång tid, uppemot 20 år, så är det extra viktigt att gå första gången man blir kallad för att sedan också kunna ha bilder att jämföra med i framtiden.

Jag tvekar inte en sekund då jag får min tid för mammografi, med dessa smidiga vagnar vi har i Göteborg som numera åker runt och röntgar kvinnor på löpande band så har det väl aldrig varit enklare.

Det är verkligen som en liten fabrik. 

In genom en dörr till ett omklädningsrum, låsa dörr, av med kläder, kolla legitimation, in till röntgenapparaten, stå i olika vinklar, platta bröst i glasskivor, på med kläder, upp med låset, och in med nästa. 

Fem minuters koll utbytes mot flera år kvar att leva förhoppningsvis. 

Alkohol, rökning, kost, sol och inaktivitet är alla bidragande orsaker till olika former av cancer. Studier i forskningsgrupper visar att aktivitet i form av högintensiv träning och styrketräning under pågående cytostatikabehandling har mycket positiva effekter på bröstcancerpatienter. Samtidigt som man bibehåller sin muskelstyrka och muskelfunktion höjer man också sin livskvalité. Idag kan man till och med få fysisk aktivitet på recept, vilket också är bra då man får hjälp att träna på den nivån man befinner sig. 

Jag har en nära släkting som drabbats av just bröstcancer och hennes kämpaglöd är fantastisk att bevittna. Inga deppiga samtal får ta udden av livsglädjen och att bara kunna leva så normalt som möjligt skapar i hennes liv ett hopp för framtiden.

Tillsammans kan vi göra mycket och förra året blev det extra överskottet från Folkspel och rosa Sverigelotten hela 695 328 kronor, en summa som tillföll Bröstcancerförbundet.

Låt oss nu göra oktober till den mest rosaskimrande månaden någonsin så att fler bröst kan få synas under lupp och få den uppmärksamhet dom förtjänar. 


Läs mer

Daniel Norberg ny programledare Sverigelotten Högvinstskrap.

Daniel Norberg - ny programledare för Sverigelottens högvinstskrap

På sin första arbetsdag som ny programledare för Sverigelottens högvinstskrap berättar Daniel Norberg om spänningen och lyckan på nära håll när Ragnhild vann en halv miljon kronor.


Jaktfalkens gymnastik lag.

”Sverigelotten ger oss plus i kassan”

Uppemot en kvarts miljon kronor i förtjänst från försäljning av Sverigelotter. Det är medel som gör skillnad för en blivande hundraåring vid namn GK Jaktfalken.


Jill Johnson med i kampanj för Sverigelotten rosa.

608 479 kronor till Bröstcancerförbundet

Tack för att du var med och stöttade Bröstcancerförbundet och deras arbete kring bröstcancerforskningen. Genom din insats i oktober månad har vi kunnat samla in 608 479 kronor till Bröstcancerförbundet och deras arbete. Stort tack!


Stefan brinner för hjärtemånaden

Stefan Holm: ”Alla Hjärtans dag är dagen för romantiska komedier”

Februari är den stora hjärtemånaden. För Sverigelottens ambassadör Stefan Holm betyder det särskilt en sak. "Det finns väl ingen bättre månad för romantiska komedier", säger han.