Bild på Anna Laurell Sverigelotten

Anna Laurell Nash: ”Jag vet hur viktigt det är med bra hälsa”

Anna Laurell Nash har ett nytt och spännande uppdrag i november. Tillsammans med tre andra boxningsprofiler är hon ambassadör för Mustaschkampen. "Jag vet vad det innebär att plötsligt förlora hälsan och allt som man tar för givet", säger hon.

En ikon tar fajten

Anna Laurell Nash är en av Sveriges mest framgångsrika boxare. Under sin karriär tog hon två VM-guld, tre EM-guld och åtta SM-guld. Hon är också den enda svenska kvinnliga boxare som har varit med i OS.

Under parollen ”The Fight Never Stops” jobbar Anna Laurell Nash, Mikaela Laurén, Agnes Alexiusson och Love Holgersson för att uppmärksamma prostatacancer och det stora behov av forskning som finns på området.

Självklart att ställa upp

Syftet med Prostatacancerförbundets ”Mustaschkampanjen” är både att öka kunskaperna om sjukdomen och att samla in pengar till forskningen inom området. För Anna var det givet att ställa upp som ambassadör när frågan ställdes.

– Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige och varje dag får 27 män diagnosen. Därför är det såklart oerhört viktigt att vi alla gör vad vi kan för att forskningen på området ska få mer stöd och därmed kunna gå framåt, säger Anna Laurell Nash.

Anna har själv mött prostatacancer i sin närmaste omgivning.

– Jag hade en lite mer avlägsen bekant som gick bort i sjukdomen. En annan vän till mig drabbades redan i 30-årsåldern och en släkting till mig fick också sjukdomen. Som tur var så klarade de sig de båda och är idag friskförklarade. Men det är klart att man får sig en tankeställare när man ser sjukdomen på nära håll.

Träning fortfarande viktigt

Anna vet också vad det innebär att plötsligt förlora sin hälsa. 2006 drabbades hon av struma och fick abrupt avbryta sin karriär.

– När man är frisk är ju hälsan inget man tänker på överhuvudtaget. Man går bara runt och lever och tänker att det alltid kommer att fortsätta så. Egentligen är det sorgligt att man ska behöva hamna på botten innan man kan uppskatta att vara frisk, för det är verkligen något man gör när man har erfarenhet av att vara riktigt sjuk.

Anna fick hjälp och gjorde två rekordcomebacker innan hon slutligen fick operera bort sköldkörteln. Därefter var hon med i två OS innan hon lade handskarna på hyllan. Idag jobbar hon med träning och hälsa och som processcoach i frågor som rör företagskultur, teambuilding och ledarskap. Utan sköldkörtel är Anna idag beroende av rätt medicinering för en normal tillvaro.

– Struma är en komplex sjukdom och det är inte alltid lätt att hitta rätt i medicineringen. Det som funkar för mig fungerar inte för någon annan och också på det här området behövs det absolut mer forskning. Men jag är i grunden optimist och just nu mår jag fint.

Snart tvåbarnsmamma

Även om Anna inte boxas längre är träning fortfarande en viktig del i hennes vardag.

– Att syssla med elitidrott är ju inte särskilt hälsosamt… Men att röra på sig i vardagen är otroligt viktigt för både den fysiska och den mentala hälsan. Jag försöker klämma in något varje dag, det kan vara en promenad eller ett träningspass, eftersom jag vet att jag mår så mycket bättre då, säger hon.

Med en tvååring hemma och en bebis i magen, med beräknad förlossning i mars nästa år, är det dock inte alltid så lätt att hinna med.

– Men allt behöver inte vara så perfekt! Vår tvååring får följa med till gymmet ibland och sen kan man ju alltid köra armhävningar eller lite kettlebell hemma. Dessutom är jag ju ute mycket mer sen jag fick barn, och det mår jag också bra av.

FAKTA

Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancersjukdom. Årligen drabbas cirka 10 000 män i Sverige. Men chansen att besegra sjukdomen är, jämfört med många andra cancerformer, relativt god – åtminstone om den upptäcks i tid. Den relativa fem- och tioårsöverlevnaden ligger på 92 respektive 83 procent. Under november så går ett extra överskott för varje såld digital lott av Folkspels Sverigelotten till Prostatacancerförbundet och Mustaschkampen.


Läs mer

Daniel Norberg ny programledare Sverigelotten Högvinstskrap.

Daniel Norberg - ny programledare för Sverigelottens högvinstskrap

På sin första arbetsdag som ny programledare för Sverigelottens högvinstskrap berättar Daniel Norberg om spänningen och lyckan på nära håll när Ragnhild vann en halv miljon kronor.


Jaktfalkens gymnastik lag.

”Sverigelotten ger oss plus i kassan”

Uppemot en kvarts miljon kronor i förtjänst från försäljning av Sverigelotter. Det är medel som gör skillnad för en blivande hundraåring vid namn GK Jaktfalken.


Jill Johnson med i kampanj för Sverigelotten rosa.

608 479 kronor till Bröstcancerförbundet

Tack för att du var med och stöttade Bröstcancerförbundet och deras arbete kring bröstcancerforskningen. Genom din insats i oktober månad har vi kunnat samla in 608 479 kronor till Bröstcancerförbundet och deras arbete. Stort tack!


Stefan brinner för hjärtemånaden

Stefan Holm: ”Alla Hjärtans dag är dagen för romantiska komedier”

Februari är den stora hjärtemånaden. För Sverigelottens ambassadör Stefan Holm betyder det särskilt en sak. "Det finns väl ingen bättre månad för romantiska komedier", säger han.