Bild på häst och en pappa med son.

”Jag sprang med Abbe i famnen genom sjukhuset”

Han föddes med ett allvarligt hjärtfel som upptäcktes av en slump. Idag är Abbe Skarland en glad tolvåring och har inga men från tiden som nyfödd. – Jag blir lite tröttare än kompisarna när vi springer, det är det enda, säger Abbe.

Sverigelottens livsviktiga samarbete med Hjärtebarnsfonden och Riksförbundet HjärtLung – en hjärtefråga!

Sjuksköterskan trodde mätutrustningen visade fel. Enligt testet, som görs på alla nyfödda efter två dygn, skulle Abbe bara ha 48 procents syresättning i blodet. Hon testade flera gånger, med samma resultat.
– När läkaren sedan lyssnade på hjärtat och hörde blåsljud insåg alla allvaret. Då blev det riktigt bråttom och dramatiskt. Jag sprang med Abbe i famnen genom sjukhuset, minns pappa Gunnar Skarland.
– Det var då jag fick åka ambulans, flikar Abbe in.

Med ilfart kördes Abbe från BB i Borås till Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg. Tiden var knapp. Abbe behövde opereras omedelbart för att överleva. Det visade sig att Abbe fötts med ett ovanligt hjärtfel, pulmonalisatresi med VSD, som innebär att förbindelsen mellan hjärta och lungor blockerats – samt att ett hål uppstått mellan hjärtats kamrar. Abbe opererades sex dagar gammal och tvingades till ytterligare tre operationer under sina två första levnadsår.
– Det var en väldigt omtumlande tid, allt var lite kaotiskt. Abbe har ju en storebror som då precis hade fyllt två, så vi hade ju ett barn till att tänka på. Samtidigt bodde vi praktiskt taget på sjukhus första två månaderna, berättar Gunnar.

Under tiden på sjukhuset kom familjen för första gången i kontakt med Hjärtebarnsfonden, som gjorde regelbundna besök på avdelningen.
– Det blev ett tillfälle att kunna ta en fika, kunna prata av sig och dela sina erfarenheter med andra familjer som låg inne. Det var absolut bra att få reda på mer om föreningen.

Med åren har familjen blivitalltmer engagerad i Hjärtebarnsfonden, som bland annat arrangerar familjeläger. Medan föräldrarna har möten och föreläsningar med hjärtspecialister får barnen uppleva lägerliv i en trygg miljö.
– Man fick paddla kanot och rida. Jag lärde också känna en massa nya kompisar, säger Abbe om senaste besöket.
– Ledarna var unga vuxna och hjärtebarn, vilket gjorde att barnen hade någon att identifiera sig med. Minns du Jonathan som åkte skidor och utvecklade dataspel? Han hade samma ärr på bröstet som du, säger Gunnar och vänder sig till Abbe, som nickar instämmande och utbrister:
– Och i sommar ska jag åka på läger igen, fast utan dig!

 

Abbe, ett år på bilden, pryder Sverigelottens affischer under Sverigelottens hjärtmånad 2018.

Under februari tillfaller
ett extra överskott från Sverigelotten både Hjärtebarnsfonden och Riksförbundet HjärtLung. Några av Sverigelottens reklamaffischer pryds därför av en ettårig Abbe.
– Han fick förstås välja själv om han ville vara med. Det är roligt att han tycker det är viktigt att lyfta fram Hjärtebarnsfondens verksamhet, säger Gunnar.
Abbe har inte riktigt vant sig vid att se sig själv på stan:
– Det känns lite konstigt, erkänner han. Men det känns bra att hjälpa till om man kan.

På ICA Kvantum Södra Sandby ställer alla upp i kampen för friska hjärtan. Läs mer här!


Hjärtebarnsfonden
Drivs till stor del av ideella krafter. Målet är att alla barn med medfött hjärtfel ska överleva och leva ett värdigt liv. En del av fondens insamlade medel går till forskning som gör att fler liv kan räddas. Fonden erbjuder stöd till drabbade familjer, såväl känslomässigt som ekonomiskt.

Här kan du läsa mer om Sverigelottens betydelse för Hjärtebarnfonden väst!

Ge en gåva via Swish på 9005877 eller bli månadsgivare via hjartebarnsfonden.se

Riksförbundet HjärtLung
Fokuserar på opinionsbildning, information och utbildning för att människor med hjärt- och lungsjukdomar ska få ett så bra liv som möjligt. I förbundets lokala föreningar finns både fysisk aktivitet som socialt stöd. Förbundet stöttar klinisk forskning, fokuserad på rehabilitering och prevention.

Ge en gåva via Swish 123 90 101 09. Medlemskap tecknas via hjart-lung.se


Läs mer

Daniel Norberg ny programledare Sverigelotten Högvinstskrap.

Daniel Norberg - ny programledare för Sverigelottens högvinstskrap

På sin första arbetsdag som ny programledare för Sverigelottens högvinstskrap berättar Daniel Norberg om spänningen och lyckan på nära håll när Ragnhild vann en halv miljon kronor.


Jaktfalkens gymnastik lag.

”Sverigelotten ger oss plus i kassan”

Uppemot en kvarts miljon kronor i förtjänst från försäljning av Sverigelotter. Det är medel som gör skillnad för en blivande hundraåring vid namn GK Jaktfalken.


Jill Johnson med i kampanj för Sverigelotten rosa.

608 479 kronor till Bröstcancerförbundet

Tack för att du var med och stöttade Bröstcancerförbundet och deras arbete kring bröstcancerforskningen. Genom din insats i oktober månad har vi kunnat samla in 608 479 kronor till Bröstcancerförbundet och deras arbete. Stort tack!


Stefan brinner för hjärtemånaden

Stefan Holm: ”Alla Hjärtans dag är dagen för romantiska komedier”

Februari är den stora hjärtemånaden. För Sverigelottens ambassadör Stefan Holm betyder det särskilt en sak. "Det finns väl ingen bättre månad för romantiska komedier", säger han.