Körsång med Gabriel Forss

Stjärnan: ”Härlig känsla att sjunga tillsammans”

600 000 svenskar som sjunger i kör kan såklart inte ha fel. Det är en rejäl energikick – med en rad positiva hälsoeffekter. "Körsång passar oss svenskar bra. Vi får sjunga ut – men vi behöver inte dra hela lasset själva", säger körledaren och artisten Gabriel Forss.

Gabriel Forss vill ta ton tillsammans

Sankt Johannes kyrka är fylld till trängsel. Den nygotiska kyrkans tegel går i en julröd ton och vilar på en sockel av granit. Vi befinner oss mitt i centrala Stockholm, längst uppe på Brunkebergsåsen.
Det är första advent och för tredje året i rad är Gabriel Forss ute på sin populära Julallsångs-turné, där syftet är att bjuda på vacker julmusik men där också publiken får vara med och sjunga.

Gabriel blandar klassiker med personliga favoriter – och han har en enormt smittande framtoning när han leder sin kör i den ljusa kyrkan.
Det blir hela paletten i texterna som framförs: bjällerklang och snöflingor som faller, klockar som klingar och stjärnor som gnistrar, glitter och glim och slädar och granar. Ingen av alla besökarna går därifrån utan att ha fått sig en rejäl dos julstämning.

Och alla mår förmodligen lite bättre än för bara några timmar sedan. Det är nämligen den effekten som körsång har på oss människor.
– Ofta kommer man till ett körpass och känner sig lite trött efter en lång dag på jobbet. Men redan efter några minuter ser jag på mina körsångare att ny energi har skapats. Det är mycket som händer i kroppen när man sjunger – bland annat frigörs massor av endorfiner. Sedan är det en härlig känsla att sjunga tillsammans med många röster som bildar en härlig klang, berättar Gabriel Forss, som har levt sitt hela liv med sång i olika former.

Många kanske förknippar honom med Melodifestivalen. Gabriel vann själv med trion Blond 1997 och han var med och körade bakom Charlotte Perrellis vinnande bidrag 1999. Numera driver han bland annat Happy Voices-körer i landets tre största städer – och i framtidsplanen ingår att dra igång ett rikstäckande körkoncept under namnet Just Sing.

Varför borde ännu fler börja sjunga i kör?
– För att sången lyfter hela din person. När man utvecklar sin röst så ökar självkänslan – och mycket av vår identitet sitter i rösten. Att kunna uttrycka sig stabilt i samtal med andra människor gör att det man vill säga blir tydligt för mottagaren. Dessutom är det så underbart med de sociala nätverk som finns bland körsångare. I mina körer har många hittat vänner för livet.

Vad säger du någon som verkligen vill vara med men som har dåligt självförtroende och säger "jag kan ju knappt sjunga"?
– Kom och testa! Alla har fått en röst och den tycker jag att man ska använda. Man kan komma till kören och pröva sig fram. Jag vet flera körsångare som första gångerna bara lyssnade och efter ett tag började de i sin egen takt sjunga med. Idag sjunger de för full hals och njuter av sin egen röst.

I Sankt Johannes kyrka besannas Gabriels teorier. Den leende kören tar i ordentligt och ju längre konserten pågår, desto mer börjar publiken i bänkarna att sjunga med.

Svenska Körförbundet är medlemmar i Folkspel, och är därmed ett av de förbund som får ekonomiskt tillskott genom att sälja Folkspels produkter Sverigelotten och BingoLotto.

Fem hälsovinster med att sjunga

1. Hjärngympa. Din hjärna får bra motion av att hålla reda på text, toner, tempo och dynamik, läsa notblad och följa dirigenten.

2. Glädjerus. Halterna av må bra-hormonet oxytocin ökar i kroppen när du sjunger – vilket ger känslor av motivation, belöning och tillfredsställelse.

3. Vilopuls och blodtryck sänks – vilket på sikt minskar risken för hjärtkärlsjukdom.

4. Rustar kroppen mot sjukdom. Det finns studier som pekar på en ökad aktivitet i kroppens immunförsvar vid regelbunden körsång.

5. Magträning. Under sången tränas de stora muskelgrupperna i mellangärdet som sköter andningen.

Källa: Vårdguiden & Karolinska Institutet


Läs mer

Daniel Norberg ny programledare Sverigelotten Högvinstskrap.

Daniel Norberg - ny programledare för Sverigelottens högvinstskrap

På sin första arbetsdag som ny programledare för Sverigelottens högvinstskrap berättar Daniel Norberg om spänningen och lyckan på nära håll när Ragnhild vann en halv miljon kronor.


Jaktfalkens gymnastik lag.

”Sverigelotten ger oss plus i kassan”

Uppemot en kvarts miljon kronor i förtjänst från försäljning av Sverigelotter. Det är medel som gör skillnad för en blivande hundraåring vid namn GK Jaktfalken.


Jill Johnson med i kampanj för Sverigelotten rosa.

608 479 kronor till Bröstcancerförbundet

Tack för att du var med och stöttade Bröstcancerförbundet och deras arbete kring bröstcancerforskningen. Genom din insats i oktober månad har vi kunnat samla in 608 479 kronor till Bröstcancerförbundet och deras arbete. Stort tack!


Stefan brinner för hjärtemånaden

Stefan Holm: ”Alla Hjärtans dag är dagen för romantiska komedier”

Februari är den stora hjärtemånaden. För Sverigelottens ambassadör Stefan Holm betyder det särskilt en sak. "Det finns väl ingen bättre månad för romantiska komedier", säger han.