Stjärnan: ”Härlig känsla att sjunga tillsammans”

Stjärnan: ”Härlig känsla att sjunga tillsammans”

600 000 svenskar som sjunger i kör kan såklart inte ha fel.<br/> Det är en rejäl energikick – med en rad positiva hälsoeffekter.<br/> – Körsång passar oss svenskar bra. Vi får sjunga ut – men vi behöver inte dra hela lasset själva, säger körledaren och artisten Gabriel Forss.

Fina gåvan – chans på 25 miljoner kronor!

Sankt Johannes kyrka är fylld till trängsel. Den nygotiska kyrkans tegel går i en julröd ton och vilar på en sockel av granit. Vi befinner oss mitt i centrala Stockholm, längst uppe på Brunkebergsåsen.
Det är första advent och för tredje året i rad är Gabriel Forss ute på sin populära Julallsångs-turné, där syftet är att bjuda på vacker julmusik men där också publiken får vara med och sjunga.

Gabriel blandar klassiker med personliga favoriter – och han har en enormt smittande framtoning när han leder sin kör i den ljusa kyrkan.
Det blir hela paletten i texterna som framförs: bjällerklang och snöflingor som faller, klockar som klingar och stjärnor som gnistrar, glitter och glim och slädar och granar. Ingen av alla besökarna går därifrån utan att ha fått sig en rejäl dos julstämning.

Och alla mår förmodligen lite bättre än för bara några timmar sedan. Det är nämligen den effekten som körsång har på oss människor.
– Ofta kommer man till ett körpass och känner sig lite trött efter en lång dag på jobbet. Men redan efter några minuter ser jag på mina körsångare att ny energi har skapats. Det är mycket som händer i kroppen när man sjunger – bland annat frigörs massor av endorfiner. Sedan är det en härlig känsla att sjunga tillsammans med många röster som bildar en härlig klang, berättar Gabriel Forss, som har levt sitt hela liv med sång i olika former.

Många kanske förknippar honom med Melodifestivalen. Gabriel vann själv med trion Blond 1997 och han var med och körade bakom Charlotte Perrellis vinnande bidrag 1999. Numera driver han bland annat Happy Voices-körer i landets tre största städer – och i framtidsplanen ingår att dra igång ett rikstäckande körkoncept under namnet Just Sing.

Varför borde ännu fler börja sjunga i kör?
– För att sången lyfter hela din person. När man utvecklar sin röst så ökar självkänslan – och mycket av vår identitet sitter i rösten. Att kunna uttrycka sig stabilt i samtal med andra människor gör att det man vill säga blir tydligt för mottagaren. Dessutom är det så underbart med de sociala nätverk som finns bland körsångare. I mina körer har många hittat vänner för livet.

Vad säger du någon som verkligen vill vara med men som har dåligt självförtroende och säger "jag kan ju knappt sjunga"?
– Kom och testa! Alla har fått en röst och den tycker jag att man ska använda. Man kan komma till kören och pröva sig fram. Jag vet flera körsångare som första gångerna bara lyssnade och efter ett tag började de i sin egen takt sjunga med. Idag sjunger de för full hals och njuter av sin egen röst.

I Sankt Johannes kyrka besannas Gabriels teorier. Den leende kören tar i ordentligt och ju längre konserten pågår, desto mer börjar publiken i bänkarna att sjunga med.

Ge bort Sverigelotter som present – läs mer här

Svenska Körförbundet är medlemmar i Folkspel, och är därmed ett av de förbund som får ekonomiskt tillskott genom att sälja Folkspels produkter Sverigelotten och Bingolotto.

FAKTA/Fem hälsovinster med att sjunga

1. Hjärngympa. Din hjärna får bra motion av att hålla reda på text, toner, tempo och dynamik, läsa notblad och följa dirigenten.

2. Glädjerus. Halterna av må bra-hormonet oxytocin ökar i kroppen när du sjunger – vilket ger känslor av motivation, belöning och tillfredsställelse.

3. Vilopuls och blodtryck sänks – vilket på sikt minskar risken för hjärtkärlsjukdom.

4. Rustar kroppen mot sjukdom. Det finns studier som pekar på en ökad aktivitet i kroppens immunförsvar vid regelbunden körsång.

5. Magträning. Under sången tränas de stora muskelgrupperna i mellangärdet som sköter andningen.

Källa: Vårdguiden & Karolinska Institutet


Läs mer

Sverigelottens stora sommartävling!

Sverigelottens stora sommartävling!

Har du hängt med kring vad som hänt kring Sverigelotten under säsongen som gått? Visa prov på dina kunskaper så kan du bli en av de 10 vinnarna som vinner 10 Sverigelotter var! Lycka till och ha en härlig sommar!


Agneta Sjödin: “När de vinner känns det som att det är jag som vinner!”

Agneta Sjödin: “När de vinner känns det som att det är jag som vinner!”

Agneta Sjödin leder sedan februari tillsammans med Stefan Holm Sverigelottens högvinstskrap. Och det är ett jobb som Agneta verkligen uppskattar.


Tack för din insats!

Tack för din insats!

Tack för att du är med och stödjer Hjärtebarnsfonden och Riksförbundet HjärtLung och deras arbete kring hjärtforskningen. Genom din insats i februari månad har vi kunnat samla in 429 045 kr till dessa organisationer. Stort tack!


Stefan & Agneta leder Sverigelotten

Stefan & Agneta leder Sverigelotten

Två stora profiler kommer framöver att leda högvinstdragningen av Sverigelotten. Olympiska mästaren i höjdhopp Stefan Holm och erfarna programledaren Agneta Sjödin.