Föreningen får 350 000 kr varje år – tack vare Thord

Föreningen får 350 000 kr varje år – tack vare Thord

Thord Andersson har sålt Folkspels lotter för nästan elva miljoner kronor – helt ideellt. Pengar som gjort Rånäs OK till en välmående förening. "Så här i juletider känner man sig nästan som tomten", säger han.

Möt eldsjälen Thord – en ideel urkraft!

”Är det redan torsdag?”. Kunderna frågar direkt när Thord Andersson dukar upp sitt försäljningsbord i entrén till Coop Rimbo. Men almanackan visar måndag och allt är riggat enkom för Sverigelottens fotografering. Thord garvar och svarar något i stil med att han nu ska bli stjärna i tidningen.
– De är fantastiska här, de håller reda på mig! Jag har en stor bas av trogna stamkunder, utan dem hade det inte gått, säger Thord.

I snart 26 år har han sålt Bingolotter och Sverigelotter till förmån för föreningen i hans hjärta – Rånäs Orienteringsklubb, där han varit aktiv sedan tonåren. Hittills har Rimboborna köpt lotter av Thord för osannolika elva miljoner, vilket årligen inbringar cirka 350 000 kronor till föreningen, som har knappt 300 medlemmar.
– Pengarna gör att klubben kan betala anmälningsavgifter till alla tävlingar för våra ungdomar och träningsläger. Vi har även kunnat fixa bergvärme till klubbstugan, som vi också rustat upp rejält. Nu kan 70 personer sitta där och äta, det finns också bastu och dusch.

Varje torsdag till söndag sitter Thord utanför butiken och säljer. Han kommer vid öppning och promenerar hemåt vid halv sex. Numera är ”Thordan”, som han kallas, pensionär – men även under sitt yrkesliv såg han till att frigöra tid till försäljningen:
– När jag började som serviceman på Arlanda lade jag om tiderna, från åtta timmar om dagen till tio. Då jobbade jag bara fyra dagar i veckan, så fick jag fredagen fri och kunde sälja lotter.
– Om jag inte står och säljer kryper det i kroppen. Jag vill stå där och träffa folk.

Familjen då? Hustrun Margareta är också orienterare, ”men vi träffades inte i spåret”, och de numera vuxna barnen har alla varit engagerade i föreningen.
– Frugan har samma intressen, vilket är en förutsättning för att man ska kunna hålla på som jag har gjort. Att båda delar på det som man önskar göra. Hon har varit med och orienterat, säger Tord och Margareta fyller i:
– Barnen var med redan som nyfödda, så de hade inget val, skrattar hon.

På senare år har bingolotterna fått sällskap av Sverigelotter på Thords försäljningsbord, något han uppskattar:
– Det är jättebra med mixen. Där listade jag ut tidigt att det gick att sälja mer än om de bara låg uppradade en och en. Då kom Folkspel med kuvert med antingen två eller fyra lotter i, de är mycket enklare att sälja.

 

Varför gör man en sådan enorm insats för en förening, helt utan ersättning? Thord, som i år fyllde 80, erkänner att han funderat över frågan många gånger – men konstaterar att det kanske inte finns något rakt svar:
– Jag är väl den personen som engagerar sig på ett annat sätt än vad andra kan tänka sig göra. Det har varit idrotten och ungdomen i alla tider. Det är väl det som har drivit mig.

Varifrån kommer din glöd, tror du?
– Från mamma, hon var väldigt envis. Man behöver vara envis för att lyckas. Är det så att jag fått hennes gener har jag 15 år till att sälja lotter på.

Stötta föreningslivet och få chans på 25 miljoner

Läs mer om Sundsvallsgymnastera som säljer Sverigelotten för 350.000 kronor om året!

Varje gång du skrapar en Sverigelott är du med och skapar ett aktivare, friskare och bättre Sverige. Allt överskott går till Sveriges föreningsliv.


Läs mer

Daniel Norberg ny programledare Sverigelotten Högvinstskrap.

Daniel Norberg - ny programledare för Sverigelottens högvinstskrap

På sin första arbetsdag som ny programledare för Sverigelottens högvinstskrap berättar Daniel Norberg om spänningen och lyckan på nära håll när Ragnhild vann en halv miljon kronor.


Jaktfalkens gymnastik lag.

”Sverigelotten ger oss plus i kassan”

Uppemot en kvarts miljon kronor i förtjänst från försäljning av Sverigelotter. Det är medel som gör skillnad för en blivande hundraåring vid namn GK Jaktfalken.


Jill Johnson med i kampanj för Sverigelotten rosa.

608 479 kronor till Bröstcancerförbundet

Tack för att du var med och stöttade Bröstcancerförbundet och deras arbete kring bröstcancerforskningen. Genom din insats i oktober månad har vi kunnat samla in 608 479 kronor till Bröstcancerförbundet och deras arbete. Stort tack!


Stefan brinner för hjärtemånaden

Stefan Holm: ”Alla Hjärtans dag är dagen för romantiska komedier”

Februari är den stora hjärtemånaden. För Sverigelottens ambassadör Stefan Holm betyder det särskilt en sak. "Det finns väl ingen bättre månad för romantiska komedier", säger han.