Föreningen får 350 000 kr  varje år – tack vare Thord

Föreningen får 350 000 kr varje år – tack vare Thord

Thord Andersson har sålt Folkspels lotter för nästan elva miljoner kronor – helt ideellt.<br/> Pengar som gjort Rånäs OK till en välmående förening.<br/> – Så här i juletider känner man sig nästan som tomten, säger han.

Ge bort Sverigelotter till en vän här

”Är det redan torsdag?”. Kunderna frågar direkt när Thord Andersson dukar upp sitt försäljningsbord i entrén till Coop Rimbo. Men almanackan visar måndag och allt är riggat enkom för Sverigelottens fotografering. Thord garvar och svarar något i stil med att han nu ska bli stjärna i tidningen.
– De är fantastiska här, de håller reda på mig! Jag har en stor bas av trogna stamkunder, utan dem hade det inte gått, säger Thord.

I snart 26 år har han sålt Bingolotter och Sverigelotter till förmån för föreningen i hans hjärta – Rånäs Orienteringsklubb, där han varit aktiv sedan tonåren. Hittills har Rimboborna köpt lotter av Thord för osannolika elva miljoner, vilket årligen inbringar cirka 350 000 kronor till föreningen, som har knappt 300 medlemmar.
– Pengarna gör att klubben kan betala anmälningsavgifter till alla tävlingar för våra ungdomar och träningsläger. Vi har även kunnat fixa bergvärme till klubbstugan, som vi också rustat upp rejält. Nu kan 70 personer sitta där och äta, det finns också bastu och dusch.

Varje torsdag till söndag sitter Thord utanför butiken och säljer. Han kommer vid öppning och promenerar hemåt vid halv sex. Numera är ”Thordan”, som han kallas, pensionär – men även under sitt yrkesliv såg han till att frigöra tid till försäljningen:
– När jag började som serviceman på Arlanda lade jag om tiderna, från åtta timmar om dagen till tio. Då jobbade jag bara fyra dagar i veckan, så fick jag fredagen fri och kunde sälja lotter.
– Om jag inte står och säljer kryper det i kroppen. Jag vill stå där och träffa folk.

Familjen då? Hustrun Margareta är också orienterare, ”men vi träffades inte i spåret”, och de numera vuxna barnen har alla varit engagerade i föreningen.
– Frugan har samma intressen, vilket är en förutsättning för att man ska kunna hålla på som jag har gjort. Att båda delar på det som man önskar göra. Hon har varit med och orienterat, säger Tord och Margareta fyller i:
– Barnen var med redan som nyfödda, så de hade inget val, skrattar hon.

På senare år har Bingolotterna fått sällskap av Sverigelotter på Thords försäljningsbord, något han uppskattar:
– Det är jättebra med mixen. Där listade jag ut tidigt att det gick att sälja mer än om de bara låg uppradade en och en. Då kom Folkspel med kuvert med antingen två eller fyra lotter i, de är mycket enklare att sälja.

 

Varför gör man en sådan enorm insats för en förening, helt utan ersättning? Thord, som i år fyllde 80, erkänner att han funderat över frågan många gånger – men konstaterar att det kanske inte finns något rakt svar:
– Jag är väl den personen som engagerar sig på ett annat sätt än vad andra kan tänka sig göra. Det har varit idrotten och ungdomen i alla tider. Det är väl det som har drivit mig.

Varifrån kommer din glöd, tror du?
– Från mamma, hon var väldigt envis. Man behöver vara envis för att lyckas. Är det så att jag fått hennes gener har jag 15 år till att sälja lotter på.

Bästa gåvan med chans på 25 miljoner – läs mer

Varje gång du skrapar en Sverigelott är du med och skapar ett aktivare, friskare och bättre Sverige. Allt överskott går till Sveriges föreningsliv.


Läs mer

High-five är mer än handklapp  – i Solna gör volleybollen skillnad

High-five är mer än handklapp – i Solna gör volleybollen skillnad

Vad gör idrotten för att motverka sexuella övergrepp, kränkningar och diskriminering? Vilken beredskap finns? Solna Volleybollklubb har numera en tydlig handlingsplan och konkreta verktyg. Detta efter ett utbildningssamarbete med Rädda Barnen.


”I år siktar vi på 16-17 miljoner”

”I år siktar vi på 16-17 miljoner”

November månad tar Sverigelottenlite extra upp kampen mot Prostatacancer. Men en som gör detta år är Mustaschkampens kampanjledare Torsten Tullberg
- Varje år drabbas 10 000 personer så det är en väldigt stor grupp, säger Torsten Tullberg.


Tävlingen avslutad!

Tävlingen avslutad!

Då var tävlingen avslutad, och det är nu klart vilka, tre som vinner varsitt exemplar av den Blå Kokboken II + Fyra Sverigelotter


”Jag vet hur viktigt  det är med bra hälsa”

”Jag vet hur viktigt det är med bra hälsa”

Anna Laurell Nash har ett nytt, spännande uppdrag i november. Tillsammans med tre andra boxningsprofiler är hon ambassadör för ”Mustaschkampen”.
– Jag vet vad det innebär att plötsligt förlora hälsan och allt som man tar för givet, säger hon.