Försäljare Sverigelotten Ljungby

Ulla-Britt och Börje säljer Sverigelotter med hjärtat

Under februari månad går ett extra överskott från Sverigelotten till Riksförbundet HjärtLung och Hjärtebarnsfonden. Och föreningen HjärtLung i Ljungby är ena baddare på att sälja Sverigelotten. "Vi har våra små knep", säger Ulla-Britt Koch som är lotteriansvarig för föreningen.

Riksförbundet HjärtLung är lika mycket en ideell förening som ett stort stöd för att öka kunskapen kring hjärt- och lungrelaterade sjukdomar. Föreningen har funnits ända sedan 1904, när den föddes med ambitionen att ta fighten mot dåtidens största folkfiende: tuberkulosen. Fortfarande är dock Riksförbundet HjärtLung helt beroende av folkets bidrag för att forskningen ska fortsätta framåt. Det är därför avdelningar som HjärtLung Ljungby är så viktiga.

Föreningen i den lilla Smålandskommunen har hela 900 medlemmar, varav 50 är aktiva försäljare av Sverigelotten och Bingolotto. Ett arbete de gör så bra att HjärtLung Ljungby 2015 utsågs till Årets förening av Folkspel.

– Det flyter på bra. Vi brukar framför allt sälja utanför Ica Maxi och runt större högtider vid Citygross. När folk kommer ut från kassorna går de direkt mot oss. Inte så att de känner sig tvungna att köpa, men de kommer fram och växlar några ord. Så man kan säga att det lika mycket är en social samvaro – både för våra försäljare och för dem som köper lotterna. Det blir ofta fin närkontakt i en sådan här pass liten stad, förklarar Ulla-Britt Koch.

Hon har själv arbetat ideellt i föreningen i tio år och har även ett stort nätverk i kommunen efter åren när maken Börje och hon drev bussbolag i Ljungby.

– Genom åren har vi lärt känna mycket folk här i stan. Och när vi sålde företaget gick vi med i HjärtLung.

Har ni något trick att tipsa om till andra föreningar?

– Generellt att säljaren ska vara trevlig och serviceinriktad, utan att bli för påstridig. Men nu ska jag avslöja för dig: Vi säljer Sverigelotten, och tar du fram 100-lappen för att köpa fyra lotter får du en femte. Kommer kunden tillbaka och har vunnit 75 kronor, ja då ber vi dem lägga till 25 kronor: ”Så får du fem nya lotter!”. På en vecka säljer vi 300–400 lotter. Vinner de inget brukar de trösta sig med att pengarna går till HjärtLung, säger Ulla-Britt och avslöjar samtidigt att Börje är en baddare på att sälja Bingolotter till lokala företag. Inför jul ger de lotterna till sina anställda.

Vad används pengarna till?

– Framför allt för forskning kring hjärt- och lungsjukdomar. Vi sponsrar hjärtstartare, skänker pengar till Hjärtebarnen och arrangerar friskvårdsaktiviteter: vattengympa, gymnastik, bowling, boule.

De senaste fyra åren har Ulla-Britt och Börje belönats på Folkspels Ombudsgala. Största bedriften var förstås utnämningen till Årets förening och vinsten på hela 100 000 kronor.

– Av dem skänkte vi 50 000 kronor till barn i Ljungby med särskilda problem. 25 000 kronor gick till barn i kommunen som ville åka på sommarläger i Röda korsets regi. Sista fjärdedelen skänkte vi till Hjärterumcentrum vid Universitetssjukhuset i Lund och ett forskningsprojekt kring nyfödda barn med hjärtfel. Vi har varit måna om att vinstpengarna inte bara skulle gå in i HjärtLung-kassan, utan till något extra. Det känns väldigt bra, säger Ulla-Britt Koch.

Genom gemensamma insatser kunde vi totalt samla in 429 045 kronor till hjärtforskning. Läs mer om framgångarna här!

 


Läs mer

Daniel Norberg ny programledare Sverigelotten Högvinstskrap.

Daniel Norberg - ny programledare för Sverigelottens högvinstskrap

På sin första arbetsdag som ny programledare för Sverigelottens högvinstskrap berättar Daniel Norberg om spänningen och lyckan på nära håll när Ragnhild vann en halv miljon kronor.


Jaktfalkens gymnastik lag.

”Sverigelotten ger oss plus i kassan”

Uppemot en kvarts miljon kronor i förtjänst från försäljning av Sverigelotter. Det är medel som gör skillnad för en blivande hundraåring vid namn GK Jaktfalken.


Jill Johnson med i kampanj för Sverigelotten rosa.

608 479 kronor till Bröstcancerförbundet

Tack för att du var med och stöttade Bröstcancerförbundet och deras arbete kring bröstcancerforskningen. Genom din insats i oktober månad har vi kunnat samla in 608 479 kronor till Bröstcancerförbundet och deras arbete. Stort tack!


Stefan brinner för hjärtemånaden

Stefan Holm: ”Alla Hjärtans dag är dagen för romantiska komedier”

Februari är den stora hjärtemånaden. För Sverigelottens ambassadör Stefan Holm betyder det särskilt en sak. "Det finns väl ingen bättre månad för romantiska komedier", säger han.