Ingela Rönnestrand från Ås IF och Lisa Andersson från Rädda Barnen

Unikt samarbete i Jämtland: ”Det krävs mycket mod”

Rädda Barnens verksamhet High Five, för en trygg och inkluderande idrott, lär idrottsföreningar att jobba preventivt mot sexuella övergrepp mot barn och ungdomar. "Det som krävs är kunskap och engagemang – och inte minst mod att prata om det svåra", säger Ingela Rönnestrand från Ås IF.

Många idrottsföreningar har idag ingen eller liten beredskap för något av det allra värsta som kan hända; att ett barn utsätts för sexuella övergrepp i sin idrottsförening. ”Vi känner varje ledare.” ”Det finns ingen ’sån’ i vår förening”. ”Det skulle aldrig kunna hända här.” Argumenten brukar vara många – men verkligheten går inte att blunda för.

– Vi vet att ett av fem barn i Sverige är eller har varit utsatta för sexuella övergrepp. Och vi vet att de individer som begår de här övergreppen dras till miljöer där det finns många barn och ungdomar. Så det är otroligt viktigt att alla föreningar och organisationer tar frågan på största allvar, säger Lisa Andersson, verksamhetsutvecklare på Rädda Barnen.

Ingela Rönnestrand, engagerad i Ås IF i Krokoms kommun utanför Östersund, vet av egen erfarenhet att det värsta faktiskt kan hända.

– Vår förening har vid två tillfällen under de senaste fem åren har hanterat frågor av det här slaget. Det har varit svåra och krisartade upplevelser. Som engagerad i en ideell förening är det lätt att känna sig handfallen inför sådana här situationer. Vi är ju ”bara” en samling engagerade individer som jobbar ideellt för att vi älskar idrott, säger hon. 

 

Redan vid första tillfället tog Ås IF kontakt med Rädda Barnen för att få hjälp med att bearbeta det som hänt och samtidigt lägga grunden för ett preventivt arbete. Sedan dess har verksamheten utvecklats.

– Efter det andra tillfället så har vi med Rädda Barnens stöd verkligen utvecklat och fördjupat vårt arbete kring de här frågorna. Vi utbildar våra ledare i hur vi kan förhindra och upptäcka övergrepp. De ska aldrig vara själva med barnen i omklädningsrum eller på läger och i styrelsen står vi nu också inför ett beslut om att börja använda oss av ett begränsat utdrag ur belastningsregistret, säger Ingela Rönnestrand.

 

På initiativ av Ås IF och Östersunds Hockey så samarbetar nu fem föreningar i länet kring frågan. I augusti arrangerade man till exempel en föreläsning med Patrik Sjöberg och Rädda Barnen. Till den kom 1 250 personer.

 

– Intresset är jättestort och responsen på vårt arbete har bara varit positiv. Att det kunde hända här i lilla Ås, att våra barn och ungdomar blev utsatta för övergrepp, fick många att inse att det kan hända var som helst, säger Ingela Rönnestrand.

 

I High Fives handlingsplan ingår bland annat åtgärder av det slaget som Ås IF nu infört, som att ledare ska undvika ensamarbete med barn och ungdomar och utbildning för ledare. Men det kanske allra viktigaste är att våga börja prata om saken.

 

– Man måste prata om risken på alla nivåer i föreningen. Ledning, ledare och föräldrar. Och glöm inte barnen och ungdomarna! Det finns massor av bra material som man kan använda som utgångspunkt för diskussioner, om man tycker att det är ett svårt ämne att beröra. Riksidrottsförbundet har också nyligen fått en Idrottsombudsman dit föreningar kan ringa för att få stöd och sedan tidigare har Bris en stödlinje för idrottsledare, säger Lisa Andersson.

Ingela Rönnestrand:

– Det är ett svårt ämne att prata om. Men vi vuxna måste bli bättre på det, för barnens skull. För om inte vi klarar av prata om det, hur ska då barnen våga berätta? Jag önskar att vi kom dithän där det är lika enkelt att prata om sexuella övergrepp som om korv och makaroner. Om vi jobbar tillsammans så kan vi klara det, säger Ingela Rönnestrand.


Läs mer

Daniel Norberg ny programledare Sverigelotten Högvinstskrap.

Daniel Norberg - ny programledare för Sverigelottens högvinstskrap

På sin första arbetsdag som ny programledare för Sverigelottens högvinstskrap berättar Daniel Norberg om spänningen och lyckan på nära håll när Ragnhild vann en halv miljon kronor.


Jaktfalkens gymnastik lag.

”Sverigelotten ger oss plus i kassan”

Uppemot en kvarts miljon kronor i förtjänst från försäljning av Sverigelotter. Det är medel som gör skillnad för en blivande hundraåring vid namn GK Jaktfalken.


Jill Johnson med i kampanj för Sverigelotten rosa.

608 479 kronor till Bröstcancerförbundet

Tack för att du var med och stöttade Bröstcancerförbundet och deras arbete kring bröstcancerforskningen. Genom din insats i oktober månad har vi kunnat samla in 608 479 kronor till Bröstcancerförbundet och deras arbete. Stort tack!


Stefan brinner för hjärtemånaden

Stefan Holm: ”Alla Hjärtans dag är dagen för romantiska komedier”

Februari är den stora hjärtemånaden. För Sverigelottens ambassadör Stefan Holm betyder det särskilt en sak. "Det finns väl ingen bättre månad för romantiska komedier", säger han.