Ta del av Hälsans stig - i 135 städer!

Ta del av Hälsans stig - i 135 städer!

Från Kiruna i norr, till Ystad i söder. Nu finns Hälsans Stig på 135 platser i landet. – Det primära syftet är att få ut folk och få dem att röra sig mer, säger Pär Hommerberg, ansvarig för Hälsans Stig hos Riksförbundet HjärtLung, som driver själva konceptet.

I början av december invigdes den senaste Hälsans Stig, ett promenadstråk i Hökarängen strax söder om Stockholm och där man under promenadturen bland annat passerar Cornelis Vreeswijks gamla boende.

Hälsans Stig är precis som det låter. Ett stråk för att främja folkhälsan – och alla människor behöver röra på sig, alldeles oavsett om de råkat ut för någon svårare sjukdom eller inte. Tillsammans med kosten är motion den viktigaste enskilda beståndsdelen för att förebygga sjukdomar och för leva ett mer hälsosamt liv.

– Det viktigaste med Hälsans Stig är att alla ska kunna gå. Lutningen får därför inte vara för brant. Det ska vara en trevlig promenadsträcka i områden där man ska känna sig trygg, alltså i viss bebyggelse. Det ska också gå att ta sig runt med exempelvis rollator, säger Pär Hommerberg.

Började på den gröna ön

Det var en gång … en irländare. Eller ett antal eldsjälar inom Irish Heart, som är den irländska Hjärtfonden. De kom 1995 på den briljanta idén att mäta upp ett antal promenadstråk för att få fler människor i rörelse och därigenom förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.

– Jag vet att vi var över hos dem innan Hälsans Stig drog igång i Sverige för att fråga vilka regler som gällde och så. De sa i stort sett bara: ”Kör! Mät upp olika promenader, se till att det finns kartor och att promenadvägarna är lättillgängliga”, berättar Pär Hommerberg.

Folkhälsokonceptet har spridit sig under de snart 25 år som det har funnits och finns nu i ett tiotal europeiska länder samt i Nordamerika.

– Förutom att Hälsans Stig underlättar för alla att nå folkhälsomålet att röra på sig minst 30 minuter om dagen finns det också en social aspekt. Antingen går man ut och promenerar med några vänner, eller så går man ut själv och stöter på andra längs vägen, säger Pär Hommerberg.

Som guidad tur

Slingorna är oftast mellan tre och sex kilometer, man kan gå stigarna åt båda hållen, det finns skyltar vid varje kilometer och det finns egentligen ingen given start- eller slutpunkt.

Det kanske mest lyckade är när en promenadväg blir som Hälsans Stig i Ystad. Förutom att det är en vidunderligt vacker stadskärna med många väl bevarade senmedeltida byggnader så erbjuder gångturen en sorts guidad tur genom Kurt Wallanders Ystad.

Att kunna berätta lite om områdets historia ger en extra krydda till själva promenaden. Och eftersom Hälsans Stig nu finns på 135 platser går det ju faktiskt att lägga upp en semester efter på vilka ställen den finns. Då får man både motion – och ny kunskap om olika platser runt om i landet.

Bra reklam för kommuner

Det är Riksförbundet HjärtLung som alltså driver Hälsans Stig-projektet i Sverige – men det är kommunerna som anlägger och underhåller promenadvägarna.

–  Och kommunerna är ofta positivt inställda, de vill visa att de tar folkhälsan på allvar och vill vara med och bidra, säger Pär Hommerberg.

Och det vore inte 2020 om inte Hälsans Stig också hade digitaliserats. På hjart-lung.se går det att ladda ner appen med alla kartorna eftersom riksförbundet numera också samarbetar med Naturkartan.se.

FAKTA/

RIKSFÖRBUNDET HJÄRTLUNG

En partipolitisk och religiöst obunden organisation som drivs av ideella krafter i föreningar på läns- och lokalnivå. Arbetar för att alla med hjärt- kärl- och lungsjukdom ska få bästa möjliga vård och livskvalitet. Är medlem i ideella Folkspel och kan genom försäljning av Folkspels produkter (Bingolotto och Sverigelotten) öka sina intäkter. Senaste året blev överskottet för Riksförbundet HjärtLung 1 807 000 kronor.


Läs mer

Sverigelottens stora sommartävling!

Sverigelottens stora sommartävling!

Har du hängt med kring vad som hänt kring Sverigelotten under säsongen som gått? Visa prov på dina kunskaper så kan du bli en av de 10 vinnarna som vinner 10 Sverigelotter var! Lycka till och ha en härlig sommar!


Agneta Sjödin: “När de vinner känns det som att det är jag som vinner!”

Agneta Sjödin: “När de vinner känns det som att det är jag som vinner!”

Agneta Sjödin leder sedan februari tillsammans med Stefan Holm Sverigelottens högvinstskrap. Och det är ett jobb som Agneta verkligen uppskattar.


Tack för din insats!

Tack för din insats!

Tack för att du är med och stödjer Hjärtebarnsfonden och Riksförbundet HjärtLung och deras arbete kring hjärtforskningen. Genom din insats i februari månad har vi kunnat samla in 429 045 kr till dessa organisationer. Stort tack!


Stefan & Agneta leder Sverigelotten

Stefan & Agneta leder Sverigelotten

Två stora profiler kommer framöver att leda högvinstdragningen av Sverigelotten. Olympiska mästaren i höjdhopp Stefan Holm och erfarna programledaren Agneta Sjödin.