Anna Benson kämpar mot Prostatacancer

Anna Benson kämpar mot Prostatacancer

Thomas Bodströms korv stroganoff. Glenn Hyséns pyttipanna. Och Uno Svenningssons panerade strömming. I Blå Kokboken 2 finns alla de recepten och många fler – och gripande berättelser där svenska män talar ut om prostatacancer.

Blå kokboken 2 är uppföljaren till succéböckerna Rosa kokboken 1 och 2 samt Blå Kokboken 1 som alla har släppts av författaren, entreprenören och konstnären Anna Benson. Hundra kronor per såld kokbok går direkt till Mustaschkampen och prostatacancerforskningen; och det är en bok i vilken tolv kända svenska män delar med sig av sina favoritrecept, sina liv och sina möten med prostatacancer.

Advokaten och förre justitieministern Thomas Bodström är en av de tolv männen som medverkar i Blå Kokboken 2.

– Min pappa Lennart dog av ålderdom, han var 87 år, men han hade prostatacancer när han dog. Och min brorsa som jag står väldigt nära fick nyss prostatacancer och har nyligen opererat sig. Han är två år yngre än jag och han fick veta det på en vanlig rutinkontroll. Det var såklart en chock för oss alla. Jag har även andra nära vänner som har blivit drabbade, men alla har som tur är klarat sig, säger han.

Anna Benson, som alltså är initiativtagare till de populära kokböckerna, berättar:

– Förutom att samla in pengar till Prostatacancerförbundet så hoppas jag att budskapet ska nå ut till så många som möjligt för att förhoppningsvis hjälpa, stödja, inspirera, motivera och till och med underlätta i kampen mot cancer.

Lagom till Sverigelottens Fars Dag-kampanj har Anna Benson också specialdesignat ett kuvert som man får när man köper lotterna – och hon har skänkt hela sitt eget arvode till Prostatacancerförbundet.

– Detta är mitt sätt att bidra. Alla känner någon som har fått cancer och jag har ett ex som dog av det, och därför brinner jag för de här frågorna, säger Anna.

Torsten Tullberg – som är kampanjledare för Mustaschkampen – tycker se sig en något förändrad attityd bland män.

– Att många inte känner till att prostatacancer är Sveriges vanligaste cancersjukdom beror till stor del på att män inte talar om sin hälsa eller sina sjukdomar. Var tredje svensk man har svårt att sätta ord på sina känslor och bara fyra av tio män har pratat känslor med en manlig vän den senaste månaden. Det anses helt enkelt jobbigt, säger han, och fortsätter:

– Men jag upplever faktiskt att mansrollen är under förändring. Allt fler unga män pratar i dag om känslor och vågar också tala om sin hälsa, och det är betydligt lättare att göra något åt sin hälsa om man är öppen för att prata om den.

Följande män medverkar i Blå Kokboken 2: Lasse Åberg, Daniel Paris, Jesper Blomqvist, Glenn Hysén, Robin Bengtsson, Staffan Olsson, Steffo Törnquist, Thomas Wassberg, Tobias Karlsson, Uno Svenningsson, Loa Falkman, Thomas Bodström.


Läs mer

Stefan Holm: ”Alla Hjärtans dag är dagen för romantiska komedier”

Stefan Holm: ”Alla Hjärtans dag är dagen för romantiska komedier”

Februari är den stora hjärtemånaden. För Sverigelottens ambassadör Stefan Holm betyder det särskilt en sak. "Det finns väl ingen bättre månad för romantiska komedier", säger han.


Tack för din insats!

Tack för din insats!

Tack för att du är med och stödjer Bröstcancerförbundet och deras arbete kring bröstcancerforskningen. Genom din insats i oktober månad har vi kunnat samla in 601 914 kr till Bröstcancerförbundet och deras arbete. Stort tack!


Krönika: Bröst, dessa ständigt omtalade och uppskattade geléklumpar

Krönika: Bröst, dessa ständigt omtalade och uppskattade geléklumpar

Erica Johansson en Sveriges bästa längdhopperska genom tiderna, ger här sin syn på bröst, och vikten av av att bröstcancerforskningen fortsätter att framskrida!


Sverigelottens stora sommartävling!

Sverigelottens stora sommartävling!

Har du hängt med kring vad som hänt kring Sverigelotten under säsongen som gått? Visa prov på dina kunskaper så kan du bli en av de 10 vinnarna som vinner 10 Sverigelotter var! Lycka till och ha en härlig sommar!