Besegrade bröstcancern – nu stöttar hon rosa lotten

Besegrade bröstcancern – nu stöttar hon rosa lotten

Hon förklarades frisk från bröstcancern i somras.<br/> Nu är Anne-Lie Brinkhage engagerad i försäljningen av Sverigelottens rosa lott hos ICA Kvantum Flygfyren i Norrtälje.<br/> – Det är självklart att man bryr sig extra, säger hon.

 

Som en tumnagel. Så stor var knölen Anne-Lie Brinkhage hittade i sitt högra bröst i slutet på maj 2015. Sedan tidigare hade hon bokat tid på vårdcentralen några dagar senare i ett annat ärende.
– De skickade mig på remiss direkt för prover och det tog inte ens tio dagar innan de ringde tillbaka och bad mig komma. Då förstod jag, berättar hon.

22 maj 2015 fick hon beskedet av läkarna. Anne-Lie tvingades till två operationer, sedan till en tredje efter komplikationer som gjorde att cancern spred sig till hela bröstet. Samtidigt strålbehandlades hon.
– Det var väldigt tufft. Samtidigt fick jag väldigt bra hjälp av min mamma, hon har stöttat och skjut- sat mig till sjukhuset för behand- lingar. Mamma har hjälpt mig från dag ett.

Kollegorna på jobbet tog emot beskedet med bestörtning. Annelie Lindell, spelansvarig hos ICA Kvantum Flygfyren, minns tillbaka:
– Det var en sådan chock när hon talade om det. Man fick inte in det. Men Anne-Lie var så himla stark, jag sa det till min sambo: ”Jag fattar inte hur hon orkar”.

Trots cancerbeskedet har Anne-Lie jobbat i den mån hon haft krafter. Hon beskriver stödet från kollegorna som ”fantastiskt” och sjukdomen har också gett nya vänskaper:
– Det kom fram en tjej i butiken och sa: ”Jag tror vi är sjuka på samma sätt”. Sedan dess håller vi kontakten och hörs ibland. Sådant värmer, förstås.

När Sverigelotten i oktober byter färg från blå till rosa, och ett extra överskott går till Bröstcancerför- eningarnas Riksorganisation BRO, är såväl Anne-Lie som kollegorna laddade. Under en vecka kommer hela personalen i butiken bära rosa tröjor.
– Vi kommer göra allt för att få folk att köpa de rosa lotterna, vi kommer verkligen pusha eftersom överskottet går till en så bra sak.

 

I spelhörnan har Annelie Lindell märkt av kundernas intresse – redan innan september slog över till oktober:
– Det kom fram en man förra veckan och frågade om vi hade fått in lotterna, han ville ha de som är mot bröstcancer. Man är ju van att kvinnor kommer fram och frågar, men inte lika ofta män. Så det känns jättebra att de också är laddade.

För Anne-Lie, som blev friskförklarad strax efter sommaren, blir oktober extra speciell. Och även om hon numera inte jobbar med spelet är hon sugen på att sälja rosa Sverigelotter under perioden:
– Jag har ju varit väldigt öppen med min situation och många kunder vet om att jag haft bröstcancer. Det skulle vara jätteroligt att sälja en bunt lotter så man kan bidra lite!

Prenumerera på Sverigelotten direkt

Varje gång du skrapar en Sverigelott är du med och skapar ett aktivare, friskare och bättre Sverige. Under oktober går ett extra överskott till Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation, BRO.


Läs mer

Nya jättestora Sverigelotten

Nya jättestora Sverigelotten

Nu finns det två Sverigelotten! Som ett större syskon till den vanliga Sverigelotten med en högvinst på 25 miljoner kronor har nu den nya Sverigelotten Premium – med chansen att vinna otroliga 50 miljoner kronor kommit. Eva Kåpe är produktansvarig för Sverigelotten på Folkspel, föreningarnas eget spelbolag, och hon berättar om bakgrunden till den spännande nyheten.


Folkkära skidhjältar blir ambassadörer för Folkspel

Folkkära skidhjältar blir ambassadörer för Folkspel

I våras avslutade Anna och Emil Jönsson Haag sina framgångsrika karriärer som skidåkare. Nu tar en annan fas vid, då Anna och Emil blir ambassadörer för Folkspel, som driver spelprodukterna Sverigelotten och BingoLotto.


Här ställer alla upp i kampen för friska hjärtan

Här ställer alla upp i kampen för friska hjärtan

I februari går Sverigelottens extra överskott till kampen för friska hjärtan.Då kraftsamlar ICA Kvantum Södra Sandby utanför Lund för att stötta.– Det betyder väldigt mycket för oss, hela personalen känner att man vill hjälpa till, säger Marcus Åberg, spelansvarig.


Hjärtebarnsfonden Väst: Därför  är Sverigelotten så viktig för oss

Hjärtebarnsfonden Väst: Därför är Sverigelotten så viktig för oss

Hos Hjärtebarnsfonden Väst kan familjer och barn som drabbats av hjärtfel söka stöd och hjälp samt delta på träffarna som ordnas.
Och genom att sälja Sverigelotter får fonden in pengar som håller avgifterna nere.