Fares lever tack vare hjärt-lungräddning!

Kollegornas hjälteinsats – räddade livet på Fares

Plötsligt stannade hjärtat och Fares Youssef föll livlös ihop. Tre kollegor rusade fram och utförde hjärt-lungräddning – vilket räddade 29-åringens liv. – Jag hann tänka att det är nog kört, säger kollegan Bernar El-Zouki.

En hjärteinsats blev en hjälteinsats!

Det var en helt vanlig torsdagskväll i läkemedelsfabriken i Södertälje. Fares Youssef stod och inspekterade medicinampuller när han segnade ner på fabriksgolvet. Kollegan Maria Liefvergren såg vad som hänt och sprang bort till Fares. Strax därpå anslöt Edward El-Zouki och Bernar El-Zouki.
– Jag såg inte vem det var som låg där. Jag kunde inte känna igen Fares så som han såg ut då, säger Edward.

Trots flera försök att väcka liv i Fares fick de ingen reaktion. Efter att Edward lyckats dra ut Fares tunga som fallit bakåt i halsen påbörjade trion hjärt-lungräddning (HLR). Han skötte inblåsningarna, Maria höll i Fares huvud i en lätt bakåtlutad position och höll för hans näsa för att minska läckaget av luft – och Bernar tryckte ner bröstkorgen för att få igång hjärtat.
– Det kändes som att några ben knäcktes, så hårt tryckte jag. Det var något helt annat att göra det på riktigt än när jag tränat på en docka, berättar han.

I samband med att olyckan rapporterats till 112 blev även vakten på fabriken underrättad, som tog sig till platsen med en hjärtstartare. De klippte upp Fares kläder, fäste elektroder på hans bröst och följde hjärtstartarens instruktioner.
– Sakta började ansiktsfärgen komma tillbaka och läpparna började bli normala. Ändå var det först när ambulanspersonalen kom till platsen och bad om personens identitet som jag fick reda på vem vi räddat livet på. Jag drog bort passerkortet som var fäst på kläderna vi slitit av och såg då att det var Fares, säger Edward.

 

Fares, som inte minns något från händelsen, fördes till sjukhus för intensivvård. Efter en dryg månad på sjukhuset kunde han åka hem. Han har nu återvänt till jobbet, med en inopererad pacemaker.
För sin insats belönades trion med priset Årets hjärt-lungräddare 2017. Priset delas ut av Svenska rådet för hjärt-lungräddning, Stiftelsen för hjärt-lungräddning och Riksförbundet HjärtLung.
– Det är en väldigt dramatisk historia, där vi verkligen kan se att kunskapen inom HLR är livsavgörande, säger Inger Ros, ordförande i Riksförbundet HjärtLung.

Förutom att dela ut priset fokuserar organisationen på opinionsbildning för bättre hjärt- och lungvård, utbildning samt lokala livsstilsaktiviteter för sina 37 000 medlemmar.
– I vår verksamhet erbjuds medlemmarna en långsiktig eftervård och rehabilitering i syfte att uppnå bestående livsstilsförändringar, det avlastar också vården.
Varje år utbildar man även 3 500 personer i hjärt-lungräddning (HLR) och driver frågan om fler hjärtstartare. Forskning visar att 70 procent fler liv kan räddas om HLR startas och hjärtstartare finns.
– De vi utbildar gör stor skillnad i allvarliga situationer. Från vår sida har vi även jobbat hårt lokalt för att öka antalet hjärtstartare, det är ett otroligt viktigt arbete.

Riksförbundet HjärtLung
Fokuserar på opinionsbildning, information och utbildning för att människor med hjärt- och lungsjukdomar ska få ett så bra liv som möjligt. I förbundets lokala föreningar finns både fysisk aktivitet som socialt stöd. Förbundet stöttar klinisk forskning, fokuserad på rehabilitering och prevention.

Ge en gåva via Swish 123 90 101 09. Medlemskap tecknas via hjart-lung.se

Hjärtebarnsfonden
Drivs till stor del av ideella krafter. Målet är att alla barn med medfött hjärtfel ska överleva och leva ett värdigt liv. En del av fondens insamlade medel går till forskning som gör att fler liv kan räddas. Fonden erbjuder stöd till drabbade familjer, såväl känslomässigt som ekonomiskt.

Ge en gåva via Swish på 9005877 eller bli månadsgivare via hjartebarnsfonden.se


Läs mer om hur Hjärtlotten sålts av Carina i Sickla!


Läs mer

Daniel Norberg ny programledare Sverigelotten Högvinstskrap.

Daniel Norberg - ny programledare för Sverigelottens högvinstskrap

På sin första arbetsdag som ny programledare för Sverigelottens högvinstskrap berättar Daniel Norberg om spänningen och lyckan på nära håll när Ragnhild vann en halv miljon kronor.


Jaktfalkens gymnastik lag.

”Sverigelotten ger oss plus i kassan”

Uppemot en kvarts miljon kronor i förtjänst från försäljning av Sverigelotter. Det är medel som gör skillnad för en blivande hundraåring vid namn GK Jaktfalken.


Jill Johnson med i kampanj för Sverigelotten rosa.

608 479 kronor till Bröstcancerförbundet

Tack för att du var med och stöttade Bröstcancerförbundet och deras arbete kring bröstcancerforskningen. Genom din insats i oktober månad har vi kunnat samla in 608 479 kronor till Bröstcancerförbundet och deras arbete. Stort tack!


Stefan brinner för hjärtemånaden

Stefan Holm: ”Alla Hjärtans dag är dagen för romantiska komedier”

Februari är den stora hjärtemånaden. För Sverigelottens ambassadör Stefan Holm betyder det särskilt en sak. "Det finns väl ingen bättre månad för romantiska komedier", säger han.