Människor dansar runt midsommarstång på midsommarafton

Därför dansar vi små grodorna på midsommar

Stång, sång och sill hör midsommarafton till. Men varför sjunger vi om små grodorna? "Från början var det en lek som avslutade terminen vid en lärarinneutbildning", säger Fredrik Bergh, riksstyrelseledamot i Folkdansringen.

Prenumerera på Sverigelotten – stötta svenskt föreningsliv!

Årets dansrikaste dag

Den intensivaste dagen på hela året. Så beskriver Fredrik Bergh, 65, midsommarafton.
– Jag ska dansa på tre olika firanden mellan kl 9.30 och 17. I stort sett alla våra medlemmar är ute runtom i landet och visar upp hur man dansar och leker, säger han och fortsätter:
– Vi kan lekarna, vi har folkdräkterna och spelmän som kan musiken. Därför rings vi in av hembygdsföreningar, företagarföreningar och kommuner för att få igång firandet ordentligt. Det är bara glada miner när vi dyker upp.

Midsommarstången importerades från Tyskland till Sverige, troligen under medeltiden. Exakt när vi började med lekarna runt stången är höljt i dunkel, men traditionen började förmodligen redan när de första midsommarstängerna restes.
– I leken är du tillåten att göra massa saker som i vanliga fall ses som barnsliga och löjliga. Förr i tiden var lekarna också ett sätt för kvinnor och män att få kontakt. Man kunde kringgå moralen, träffas och flörta under förevändning att det var en lek, berättar Fredrik.

Ett rejält uppsving av midsommarlekar kan skönjas under 1800-talets andra hälft och framåt, mycket tack vare intresset för folklig kultur. Gamla lekar återupplivades samtidigt som nya tillkom:
– ”Räven raskar över isen” går att koppla ända bak till medeltiden medan ”Små grodorna” uppstod på 1920-talet vid Nääs kursgård utanför Göteborg. Där skapades många lekar för pedagogisk verksamhet som senare spreds till resten av landet.

Vilka är de mest populära lekarna på midsommar, enligt dig?
– Alla vill ha ”Små grodorna”, alla vill ha ”Karusellen” och alla vill ha ”Prästens lilla kråka”. Det skulle jag säga är topp tre. En personlig favorit är ”Så går vi runt om ett enerissnår”.

En bra midsommar beskriver Fredrik som en dag med ”bra väder, inte för varmt utan gärna lite molnigt, och med mycket folk som leker runt stången”. Efter avklarat uppdrag sedan väntar hans egna firade:
– Då ordnar folkdanslaget en klassisk middag med matjessill, potatis och jordgubbar. Så har jag firat midsommar under 30 år och vi kör repris i år igen, säger han och skrattar.

FAKTA: Midsommar

– Historiskt har midsommar firats med anledning av sommarsolståndet och vårens spirande växtlighet. I bondesamhället markerade högtiden även en brytpunkt i arbetsåret med fest, dans och lekar – särskilt för de unga. Midsommarnatten har också ansetts vara magisk där människans kontakt med övernaturliga krafter är särskilt stark just denna natt.

– På 300-talet kopplade kyrkan samman högtiden med Johannes döparens dag den 24 juni, dock lyckades kyrkan aldrig riktigt få till en kristen prägel på dagen, trots att man på 1400-talet förbjöd midsommarvakor.

– Under medeltiden anammade svenskarna den tyska traditionen med midsommarstång, som kläs i björkris och blommor. Lekar, sång och dans runt stången påbjöds.

– Matjessill, gräddfil, gräslök, färskpotatis och jordgubbar förknippas med högtiden, dock har just denna mat ingen längre historia utan letar sig in på våra bord först i början av 1900-talet.

– Midsommardagen är en allmän flaggdag, som sedan 1953 alltid infaller på en lördag mellan 20 och 26 juni. Midsommarafton infaller således alltid på en fredag. Tidigare låg midsommarafton 23 juni.

– Idag markerar högtiden starten på semesterperioden för många svenskar.

– På firamidsommar.se kan du hitta ditt närmaste traditionella midsommarfirande.

FAKTA: Folkdansringen

– Svenska Folkdansringen främjar folklig kultur, ca 11 300 medlemmar i 270 ideella föreningar spridda över hela landet.

– Sysslar med dans, musik, sång, dräkt, slöjd och traditioner. En livlig verksamhet för alla åldrar och som samverkar med kulturer från hela världen.

– År 2020 firar Folkdansringen 100 år.

Läs mer på folkdansringen.se

För en annan hobby som kommer sig väl till pass på Midsommar är sång! Läs om körsång med Gabriel Forss!


Läs mer

Daniel Norberg ny programledare Sverigelotten Högvinstskrap.

Daniel Norberg - ny programledare för Sverigelottens högvinstskrap

På sin första arbetsdag som ny programledare för Sverigelottens högvinstskrap berättar Daniel Norberg om spänningen och lyckan på nära håll när Ragnhild vann en halv miljon kronor.


Jaktfalkens gymnastik lag.

”Sverigelotten ger oss plus i kassan”

Uppemot en kvarts miljon kronor i förtjänst från försäljning av Sverigelotter. Det är medel som gör skillnad för en blivande hundraåring vid namn GK Jaktfalken.


Jill Johnson med i kampanj för Sverigelotten rosa.

608 479 kronor till Bröstcancerförbundet

Tack för att du var med och stöttade Bröstcancerförbundet och deras arbete kring bröstcancerforskningen. Genom din insats i oktober månad har vi kunnat samla in 608 479 kronor till Bröstcancerförbundet och deras arbete. Stort tack!


Stefan brinner för hjärtemånaden

Stefan Holm: ”Alla Hjärtans dag är dagen för romantiska komedier”

Februari är den stora hjärtemånaden. För Sverigelottens ambassadör Stefan Holm betyder det särskilt en sak. "Det finns väl ingen bättre månad för romantiska komedier", säger han.