Fotbollsklubb sålde vinstlott: ”Helt otroligt”

Göran Björk köper regelbundet Sverigelotten av sina barnbarn som spelar fotboll i IFK Kalmar. Det har blivit en hel del lotter, men fokus har aldrig legat på att skrapa fram en vinst utan att stötta Sveriges föreningsliv. "Jag förstod inte riktigt att jag hade skrapat fram tre högvinstsymboler. Jag fick kolla med min fru", säger han.

Folkspel som ligger bakom Sverigelotten är en ideell organisation som sedan starten 1991 har genererat över 17 miljarder till Sveriges idrottsklubbar, föreningar och organisationer. Göran Björk har två barnbarn som spelar fotboll i IFK Kalmar. De är bara en av många föreningar över hela landet som regelbundet säljer Sverigelotten.
- Mina barnbarn brukar sälja 20 lotter varje omgång och jag köper alltid 12 lotter, säger han.

Vill du också bli en vinnare, köp en digital sverigelott här

Göran och hans fru Liselott har sin bas i Kalmar, men de spenderar mycket tid i fritidshuset på Öland. Det var även där som han skrapade fram tre högvinstsymboler.
- Det kändes helt otroligt när vi förstod att vi kunde vinna upp till 25 miljoner kronor, säger Göran och avslöjar att de inte visste att de redan var garanterade 100 000 kronor förrän Sverigelotten hörde av sig med detaljer inför det stora skrapet.

- Vi blev jätteglada och vi har faktiskt redan spenderat alla pengar, säger han.

Makarna Björk bestämde sig direkt för att ge den garanterade summan till sina barn. De valde även att skrapa högvinsten på distans med hjälp av programledarna Stefan Holm och Agneta Sjödin.

- Göteborg anropar Kalmar, säger Stefan Holm och möts av beskedet att vinnaren befinner sig i fritidshuset på Öland.

Det är en spänd vinnare som har direktkontakt med studion i Göteborg. I bakgrunden sitter Liselott och håller tummarna medan Göran berättar för Agneta Sjödin om vilket nummer han har valt.
- Jag har summerat mina barnbarns födelsenummer och mitt eget, säger han medan Stefan Holm börjar bläddra bland lotterna.

Med en stadig hand skrapar han lotten medan Agneta Sjödin summerar siffrorna. Det är en nervös stämning i studion när de inser att Stefan Holm har skrapat fram två stycken 25-miljonerssymboler. Medan skrapet fortsätter börjar det bli allt mer klart vad vinstsumman kommer att landa på.
- 2,5 miljoner kronor, skriker Agneta Sjödin och konfettin regnar över programledarna.

Det är två chockade vinnare som inser att de har blivit miljonärer. När Sverigelotten ringer Göran och Liselott efter inspelningen vet de inte vad de ska göra med pengarna, men att de ska fira med champagne.
- Jag har varit nervös hela dagen, men jag kände mig trygg med att Stefan Holm skrapade. Han kan man lita på, säger Liselott.

Ge bort en sverigelott till någon du tycker om


Läs mer

Han skrapade fram 2,5 miljoner kronor: "Jag har fått minnen för livet"

Öivind Hansen har köpt fyra Sverigelotter på Hemköp en gång veckan i flera år. och plötsligt skrapade han fram tre högvinstsymboler!


Vinnare i Sverigelottens högvinstspel

Hans liv förändrades efter ett skrap: "Nu kommer det bättre tider"

Tänk dig att du får en Sverigelott i present och skrapar fram tre högvinstsymboler. Det är precis det som hände Jouni Cnoli från Söderala. Nu har han en miljon anledningar att fira.
– Jag har haft en jobbig tid, men när jag skrapade fram högvinsten kände jag att nu vänder det, säger han.


Håkan skrapade fram drömvinsten på sin Sverigelott!

Nyblivna miljonären: "Nu kan jag sätta guldkant på tillvaron"

Trodde det var en nitlott – skrapade fram högvinst på extrarutan Satsade allt på sitt födelsenummer – vann en miljon Håkan Hultkrantz från Norrköping har köpt två Sverigelotter varje söndag i fem år. Hans motto är; om du inte spelar så kan du inte vinna. Hans långsiktiga skrapande har gett resultat – lagom till pensionen kan han kalla sig för miljonär.
– Det är helt ofattbart, nu ska vi ut och resa, säger han.


Nyblivna miljonären: "När jag köper Sverigelotten så vet jag att pengarna går till något bra"

För 25 år sedan vann Els-Marie Pettersson från Visby 25 000 kronor på en skraplott. För ett tag sedan köpte hon en Sverigelott i samma butik av samma kassörska, men den här gången vann hon en betydligt högre summa.
- Jag får nog bjuda henne på middag igen, säger den nyblivna miljonären från Sverigelottens studio i Göteborg.