High-five är mer än handklapp  – i Solna gör volleybollen skillnad

High-five är mer än handklapp – i Solna gör volleybollen skillnad

Vad gör idrotten för att motverka sexuella övergrepp, kränkningar och diskriminering? Vilken beredskap finns? Solna Volleybollklubb har numera en tydlig handlingsplan och konkreta verktyg. Detta efter ett utbildningssamarbete med Rädda Barnen.

Vad gör idrotten för att motverka sexuella övergrepp, kränkningar och diskriminering? Vilken beredskap finns?

Solna Volleybollklubb har numera en tydlig handlingsplan och konkreta verktyg. Detta efter ett utbildningssamarbete med Rädda Barnen.

High Five.

Det är så mycket mer än bara två händer som möts i en vänskaplig klapp.

High Five är Rädda Barnens utbildningssatsning i samarbete med föreningar och samhällsaktörer. Syftet är att skapa en tryggare och mer inkluderande idrottsrörelse.

– Vi har en tydlig värdegrund i Solna VBK, att alla är välkomna och att vi ska ta hand om dem på ett bra sätt. Men samarbetet med Rädda Barnen satte fingret på hur vi aktivt kan motverka mobbning och sexuella trakasserier, säger ordföranden Agneta Elmegård, och fortsätter:

– Nu har vi fått nycklar och verktyg så att vi vet i styrelsen hur vi ska agera om det skulle hända något sådant här. Vi har gjort ett formulär för att upprätta orosanmälan. Vi vet vart vi ska vända oss. Vi har en tydlig handlingsplan och är mer förberedda.

Stina Walheim är verksamhetsansvarig för High Five hos Rädda Barnen i östra Sverige.

– Idrott är jättebra för de allra flesta barn. Men vi vet att kränkningar, övergrepp och även diskriminering förekommer. Och när det sker, så är det väldigt få idrottsföreningar som vet hur de faktiskt ska agera, säger Stina Walheim och utvecklar:

– I High Five ingår att göra en plan för hur alla fina ord om gemenskap och trygghet ska bli verklighet i praktiken. Arbetet blir en start för föreningarna att börja leva sin värdegrund och inte bara prata om den.

Vad är viktigt för att lyckas?

– Att involvera barnen i arbetet. Alla barn ska känna till sina rättigheter och att det finns vuxna i föreningen som har ansvar för att alla mår bra och känner sig trygga. Att hitta sätt att främja öppenhet och kamratskap i föreningen. Och säkerställa att alla ledare har de verktyg som behövs. Kommuner och idrottsförbund är också viktiga aktörer för att stötta föreningarna och hålla trygghetsarbetet levande år efter år.

Hur har barnen deltagit i arbetet i Solna Volleyboll?

– Vi har gjort en enkät bland alla våra ungdomar där de har fått svara på frågor om hur de ser på verksamheten och kontakterna med vuxna i föreningen. Det var också en ungdomsrepresentant med i utbildningen, berättar Agneta Elmegård.

Rädda Barnen stöttar också idrottsföreningar i satsningar på att inkludera nyanlända i verksamheten.

– Det är viktigt att alla barn och ungdomar kan få samma möjligheter. Alla har rätt till en meningsfull fritid. Alla ska ha rätt att vara barn och ha roligt och inte tvingas växa upp för tidigt, säger Antonia Soback, projektledare på Rädda Barnen.

Solna Volleybollklubb är sedan länge en förening med medlemmar som har bakgrund från många olika länder.

Hösten 2017 startades dessutom ett integrationslag med nyanlända som dök upp på klubbens årliga kick-off.

Och i år har föreningen fått ytterligare ett integrationslag – ett gäng spontanidrottande volleybollkillar som kopplades ihop med Solna VBK i samarbete med Rädda Barnen.

– Solna Volleyboll gör jättemycket för sina lag med nyanlända, säger Antonia Soback. De lägger ner mycket tid och energi för att utveckla dem på bästa möjliga sätt. Flera av ungdomarna har gått ledarutbildning som Rädda Barnen erbjuder i samarbete med Stockholmsidrotten.

Klubbordföranden Agneta Elmegård:

– En av de ensamkommande bor i ett familjehem och har en timmes restid till träningen. Ändå missar han inte en enda träning. Kvinnan i den familjen har skrivit till föreningen och belyst hur stor betydelse volleybollaktiviteten har. Hon berättade att ”hennes kille” älskar varje minut hos oss. Det är då man förstår att klubben faktiskt kan göra skillnad i en enda persons liv. Och det känns fantastiskt.

--

Fakta

High Five

* Inom High Five arbetar Rädda Barnen tillsammans med idrottsföreningar, kommuner och andra samhällsaktörer. Syftet är att skapa en tryggare och mer inkluderande idrottsrörelse.

* För att kunna skapa en trygg idrottsmiljö för barn och unga behöver föreningen tydliga rutiner för att förebygga, upptäcka och hantera diskriminering, kränkningar och sexuella övergrepp.

* Rädda Barnens metod ”Fem steg till en handlingsplan” genomförs under ungefär nio timmar uppdelat på tre kvällar.

* Idrottsföreningen bildar en arbetsgrupp med minst fyra personer, en från styrelsen, en ledare, en förälder och en aktiv ungdom.

* Rädda Barnen är en av de organisationer som är medlem i Folkspel och som kan sälja produkterna Bingolotto och Sverigelotten för att stärka sin ekonomi. Den som prenumererar på någon av de produkterna kan också välja Rädda Barnen som förmånstagare.


Läs mer

”I år siktar vi på 16-17 miljoner”

”I år siktar vi på 16-17 miljoner”

November månad tar Sverigelottenlite extra upp kampen mot Prostatacancer. Men en som gör detta år är Mustaschkampens kampanjledare Torsten Tullberg
- Varje år drabbas 10 000 personer så det är en väldigt stor grupp, säger Torsten Tullberg.


Tävlingen avslutad!

Tävlingen avslutad!

Då var tävlingen avslutad, och det är nu klart vilka, tre som vinner varsitt exemplar av den Blå Kokboken II + Fyra Sverigelotter


”Jag vet hur viktigt  det är med bra hälsa”

”Jag vet hur viktigt det är med bra hälsa”

Anna Laurell Nash har ett nytt, spännande uppdrag i november. Tillsammans med tre andra boxningsprofiler är hon ambassadör för ”Mustaschkampen”.
– Jag vet vad det innebär att plötsligt förlora hälsan och allt som man tar för givet, säger hon.


Tack! 695 328 kr till Bröstcancerförbundet!

Tack! 695 328 kr till Bröstcancerförbundet!

Oktober månad är över och det innebär att vi nu kan summera det fantastiska jobb alla har gjort i kampen mot Bröstcancer under oktober! Och vi kan med stor glädje konstatera ett fantastiskt överskott på 695 328 kr till Bröstcancerförbundet!