Ungdomar spelar volleyboll

High-five är mer än handklapp – i Solna gör volleybollen skillnad

Vad gör idrotten för att motverka sexuella övergrepp, kränkningar och diskriminering? Vilken beredskap finns? Solna Volleybollklubb har numera en tydlig handlingsplan och konkreta verktyg. Detta efter ett utbildningssamarbete med Rädda Barnen.

Vad gör idrotten för att motverka sexuella övergrepp, kränkningar och diskriminering?

Solna Volleybollklubb har numera en tydlig handlingsplan och konkreta verktyg. Detta efter ett utbildningssamarbete med Rädda Barnen.

High Five.

Det är så mycket mer än bara två händer som möts i en vänskaplig klapp.

High Five är Rädda Barnens utbildningssatsning i samarbete med föreningar och samhällsaktörer. Syftet är att skapa en tryggare och mer inkluderande idrottsrörelse.

– Vi har en tydlig värdegrund i Solna VBK, att alla är välkomna och att vi ska ta hand om dem på ett bra sätt. Men samarbetet med Rädda Barnen satte fingret på hur vi aktivt kan motverka mobbning och sexuella trakasserier, säger ordföranden Agneta Elmegård, och fortsätter:

– Nu har vi fått nycklar och verktyg så att vi vet i styrelsen hur vi ska agera om det skulle hända något sådant här. Vi har gjort ett formulär för att upprätta orosanmälan. Vi vet vart vi ska vända oss. Vi har en tydlig handlingsplan och är mer förberedda.

Stina Walheim är verksamhetsansvarig för High Five hos Rädda Barnen i östra Sverige.

– Idrott är jättebra för de allra flesta barn. Men vi vet att kränkningar, övergrepp och även diskriminering förekommer. Och när det sker, så är det väldigt få idrottsföreningar som vet hur de faktiskt ska agera, säger Stina Walheim och utvecklar:

– I High Five ingår att göra en plan för hur alla fina ord om gemenskap och trygghet ska bli verklighet i praktiken. Arbetet blir en start för föreningarna att börja leva sin värdegrund och inte bara prata om den.

Vad är viktigt för att lyckas?

– Att involvera barnen i arbetet. Alla barn ska känna till sina rättigheter och att det finns vuxna i föreningen som har ansvar för att alla mår bra och känner sig trygga. Att hitta sätt att främja öppenhet och kamratskap i föreningen. Och säkerställa att alla ledare har de verktyg som behövs. Kommuner och idrottsförbund är också viktiga aktörer för att stötta föreningarna och hålla trygghetsarbetet levande år efter år.

Hur har barnen deltagit i arbetet i Solna Volleyboll?

– Vi har gjort en enkät bland alla våra ungdomar där de har fått svara på frågor om hur de ser på verksamheten och kontakterna med vuxna i föreningen. Det var också en ungdomsrepresentant med i utbildningen, berättar Agneta Elmegård.

Rädda Barnen stöttar också idrottsföreningar i satsningar på att inkludera nyanlända i verksamheten.

– Det är viktigt att alla barn och ungdomar kan få samma möjligheter. Alla har rätt till en meningsfull fritid. Alla ska ha rätt att vara barn och ha roligt och inte tvingas växa upp för tidigt, säger Antonia Soback, projektledare på Rädda Barnen.

Solna Volleybollklubb är sedan länge en förening med medlemmar som har bakgrund från många olika länder.

Hösten 2017 startades dessutom ett integrationslag med nyanlända som dök upp på klubbens årliga kick-off.

Och i år har föreningen fått ytterligare ett integrationslag – ett gäng spontanidrottande volleybollkillar som kopplades ihop med Solna VBK i samarbete med Rädda Barnen.

– Solna Volleyboll gör jättemycket för sina lag med nyanlända, säger Antonia Soback. De lägger ner mycket tid och energi för att utveckla dem på bästa möjliga sätt. Flera av ungdomarna har gått ledarutbildning som Rädda Barnen erbjuder i samarbete med Stockholmsidrotten.

Klubbordföranden Agneta Elmegård:

– En av de ensamkommande bor i ett familjehem och har en timmes restid till träningen. Ändå missar han inte en enda träning. Kvinnan i den familjen har skrivit till föreningen och belyst hur stor betydelse volleybollaktiviteten har. Hon berättade att ”hennes kille” älskar varje minut hos oss. Det är då man förstår att klubben faktiskt kan göra skillnad i en enda persons liv. Och det känns fantastiskt.

Här kan du läsa mer om High Fives viktiga samarbete med Ås IF i Krokoms kommun!

Fakta: High Five

* Inom High Five arbetar Rädda Barnen tillsammans med idrottsföreningar, kommuner och andra samhällsaktörer. Syftet är att skapa en tryggare och mer inkluderande idrottsrörelse.

* För att kunna skapa en trygg idrottsmiljö för barn och unga behöver föreningen tydliga rutiner för att förebygga, upptäcka och hantera diskriminering, kränkningar och sexuella övergrepp.

* Rädda Barnens metod ”Fem steg till en handlingsplan” genomförs under ungefär nio timmar uppdelat på tre kvällar.

* Idrottsföreningen bildar en arbetsgrupp med minst fyra personer, en från styrelsen, en ledare, en förälder och en aktiv ungdom.

* Rädda Barnen är en av de organisationer som är medlem i Folkspel och som kan sälja produkterna Bingolotto och Sverigelotten för att stärka sin ekonomi. Den som prenumererar på någon av de produkterna kan också välja Rädda Barnen som förmånstagare.

Här kan läsa mer om hur Rädda barnen bryter osynliga barriärer i Malmö!


Läs mer

Daniel Norberg ny programledare Sverigelotten Högvinstskrap.

Daniel Norberg - ny programledare för Sverigelottens högvinstskrap

På sin första arbetsdag som ny programledare för Sverigelottens högvinstskrap berättar Daniel Norberg om spänningen och lyckan på nära håll när Ragnhild vann en halv miljon kronor.


Jaktfalkens gymnastik lag.

”Sverigelotten ger oss plus i kassan”

Uppemot en kvarts miljon kronor i förtjänst från försäljning av Sverigelotter. Det är medel som gör skillnad för en blivande hundraåring vid namn GK Jaktfalken.


Jill Johnson med i kampanj för Sverigelotten rosa.

608 479 kronor till Bröstcancerförbundet

Tack för att du var med och stöttade Bröstcancerförbundet och deras arbete kring bröstcancerforskningen. Genom din insats i oktober månad har vi kunnat samla in 608 479 kronor till Bröstcancerförbundet och deras arbete. Stort tack!


Stefan brinner för hjärtemånaden

Stefan Holm: ”Alla Hjärtans dag är dagen för romantiska komedier”

Februari är den stora hjärtemånaden. För Sverigelottens ambassadör Stefan Holm betyder det särskilt en sak. "Det finns väl ingen bättre månad för romantiska komedier", säger han.